Budapest: sűrűn átvonuló politikai viharok várhatók

Somfai Péter 2024. június 18. 07:00 2024. jún. 18. 07:00

A Fidesz arcátlanul becsapta a választókat és ezzel megkérdőjelezte a főpolgármester-választás legitimációját – véli Ágh Attila. A politológussal arról beszélgettünk, hogy Karácsony Gergely hétfőn benyújtotta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a választás eredményének megsemmisítését, és a budapesti szavazás megismétlését kéri. Facebook-oldalán úgy fogalmazott, „tudom szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert.”

A jelenlegi belpolitikai körülmények között, nem jelenthet egy ilyen lépés politikai öngyilkosságot?

A jelenlegi helyzetben nagyon határozottan el kell különíteni a választást mind formálisan jogi, mind politikai legitimációs dimenzióban. Abba így utólag egyáltalán nem érdemes belemenni, hogy melyik szavazatot tekintette érvényesnek és melyiket nem a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége, de egyetlen ponton – a legitimációt illetően – világosan kimutathatók a Fidesz beavatkozási törekvései. A formális jogi előírások csapdaként működtek és azokat a szavazók félrevezetésére használták. Gondoljunk csak arra, hogy az utolsó pillanatban történt a visszalépés, a szavazólapokat már nem lehetett újra kinyomtatni, a helyszínen kihúzott név pedig kódolhatóan zavarokat okozhatott a fülkékben. Bizonyos értelemben emiatt eleve nem volt érvényes a választás, legalábbis ami győztes politikai legitimációját illeti. 

A választások lényege az, hogy a szavazók jól informáltan és szabadon dönthessenek. Ezt vonja kétségbe?

Mind a két tényezővel bajom van. A jól informáltságot is és a szabad döntést is kétségbe vonom. A jól informáltságot abban a szempontból is, hogy az első naptól nyilvánvaló volt, amikor a Fidesz Vitézyt és a Szentkirályit külön-külön indította, szándékosan belezavart a választók tisztánlátásába. Jól látszik a de-legitimáció abból a szempontból is, hogy Vitézyt egy olyan kis párt „nevében” indították el, amely végül az egy százalékos támogatottságot sem érte el, erre számítva, az utolsó órákban, mögé állították a legnagyobb, hatalmon lévő párt támogató erejét. A választók ennél arcátlanabb becsapására eddig még soha nem volt példa. 

Azt mondja, itt olyan kormányzati beavatkozás történt, ami tulajdonképpen az eredménytől függetlenül politikailag érvénytelenítheti a szavazást? Voltak itt nemzetközi megfigyelők, azoknak nem tűnt fel mindez? 

A nemzetközi megfigyelők éppen az általunk most joggal háttérben szorított formális jogi dimenziókra figyelnek. Kezükbe kapnak egy szabálykönyvet, az abban leírtakat, meg azt nézik, az urnazárás után rendesen számolják-e a szavazólapokat. A nemzetközi megfigyelő nem tudhatja, hogy a Vitézyt valóban az LMP támogatja-e, hogy mi lehet annak az oka, ha a saját jelöltjét, aki időnként jobban is teljesített a másiknál, egyszer csak eldobja a kormánypárt? Ha ilyen mélységekig kellene ellenőrizniük a választásokat, hetekig kellene tanulmányozniuk a magyar politikai rendszert.  

Korábban az volt a szabály, ha egy szavazólapon két jelöltre is voksolnak, az érvénytelenné válik. Most ezen változtattak? Ez is valami trükk volt? 

Nem is ez volt az egyetlen. Ráadásul Magyar Péter is belekavart azzal, hogy kijelentette, ő egyik jelöltet sem támogatja. Látványosan le sem adta a szavazólapját. Ezzel tulajdonképpen belezavart a dologba mind technikailag, mind politikailag. Az ő támogatói könnyen hibázhattak. A választás politikai legitimációját is gyengítette, hogy sokan, akik az ő nevében jártak el, mind a két jelöltet valamilyen módon visszautasíthatták. Eközben a Fidesz a háttérben kettős játékot játszott: egyrészt a maga jelöltjének visszavonásával, másrészt az Ungár Péterrel – szinte bizonyosra vehető – titkos megállapodással. Valaki „csak úgy” nem áldoz fel a saját vagyonából 250 milliót arra, hogy támogasson egy csekélyke eséllyel induló jelöltet. Véleményem szerint világosan látszik, hogy a formális dolgok mögött politikai mesterkedések kavarogtak.

Karácsony Gergely ebben a helyzetben jogosan veti fel a politikai legitimáció hiányát? 

Ilyen kavarás után igen. Rendben van, megnyerte a választást, de a főváros vezetése olyan pozíció, ahol a nyertesnek egy tisztességes választásból kell kikerülnie. De a fideszes mesterkedések csak az egyik dolog, van még egy másik is, amelyről politikai szempontból fontos beszélni. Karácsony plakátjainak egy részén az MSZP és a DK két prominens vezetőjével együtt szerepelt. Ez számára egyfajta politikai csapdahelyzet teremtett, amiből egy megismételt választás alkalmával kiléphetne. Akkor Vitézy és Karácsony nem „pártemberként”, hanem személyesen állhatna egymással szemben, nem biztos, de feltételezem, akkor a jelenlegi főpolgármester nagyobb arányban győzne. 

Elég merész feltételezés. Látva a közgyűlés összetételét, ha Karácsony győz, nagyon nehéz lesz irányítani a várost, Vitézynek pedig ott lenne a fideszes hátszél.

Ha Karácsony azt az esetleges új választást megnyerné, bármilyen furcsa is, rendkívüli módon előkészíthetné azzal a jövőbeli együttműködést a Városházán belül.

A közgyűlés belső arányain ez semmit nem változtatna.

Az igaz. De a választást egy újabb kampány előzné meg, amiből talán az is kiderülne, hogy a leendő résztvevők között miben lehet egyetértés és miben nem, már előre megkezdődhetnének a szakmai viták, ami jó előkészület lehetne a fővárosban egy következő időszak normális, hatékony működtetésére. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Fidesznek ez az egész választási nagyüzem komoly vereséggel volt egyenlő, még ha tagadják is.   

Ha így marad minden, ha nem lesz új választás, a következő négy-öt évet ki fogja bírni ez a fővárosi közgyűlés önfeloszlatás nélkül? 

Szerintem föltétlenül. Abban biztos vagyok, hogy Budapestnek sűrűn átvonuló politikai viharokra, izgalmas félévre kell felkészülnie. Nagyon-nagyon kemény, konfliktusos, zavaros és nehezen áttekinthető időszak vár az új városvezetésre. Ettől mégsem féltem Karácsony Gergelyt. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom