Budapest születésének 150. évfordulója nem múlt el nyomtalanul

HírKlikk 2023. november 19. 17:20 2023. nov. 19. 17:20

A főváros 150. születésnapján tartott számtalan kiállításról, rendezvényről, ünnepségről fotók és videók is készültek. Ezek közül néhány megjelent Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán. Megismerhetjük belőlük Budapest Hőseit, vagy meghallgathatjuk annak a 13 város főpolgármesterének születésnapi köszöntőjét, akik videóüzenetben tették meg ezt. Együtt búcsúzhatunk Csomós Maritól és DJ Palotaitól.

„Budapest Hősei nap mint nap köztünk járnak, értünk dolgoznak. Budapest közszolgáltatásait 25 ezer ember működteti. Munkájuk nélkül egyszerűen leállna, nem üzemelhetne a főváros. Munkatársaink eddig is számtalanszor bebizonyították, hogy számíthatunk rájuk. Csak néhány példa: ott voltak a Covid-járvány legnehezebb pillanataiban, és az orosz-ukrán háború elől menekülőket is elsőként fogadták a budapesti vasútállomásokon. 

A Budapest-család kiáll munkatársaiért. Válságból válságba kerülünk, de soha nem engedjük el egymás kezét. Ez a szolidaritás ereje. Róluk, Budapest Hőseiről nyílt kiállítás a város egyesítésének 150. évfordulóján, mert Budapest születésnapján őket is ünnepeljük” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely. Az oldalra feltett videóból személyesen is megismerhetjük őket.  

Aki arra kíváncsi melyik az a 12 város, amelyik Budapest 150 éves születésnapján köszöntötte a magyar fővárost, és Firenze polgármestere miért szerepel külön, a főpolgármester oldalán, azt szintén megtudhatja. 

Mindemellett Karácsony Gergely megemlékezett Palotai Zsoltról, azaz DJ Palotairól is. Mint írta: „szombaton, a neki ítélt Pro Cultura Urbis díjat már nem tudtam neki személyesen átadni, ma már sajnos tudjuk, hogy miért. 62 éves korában elhunyt Palotai Zsolt, azaz DJ Palotai, a budapesti underground zene nagy hatású alakja, az elektronikus zene, a drum and bass és a breakbeat egyik magyarországi meghonosítója, a Tilos az Á egykori művészeti vezetője, a Tilos Rádió alapítója. Nyugodjék békében!”

Ahogy a főpolgármester megemlékezett Csomós Mariról is. Róla azt írta: „csak néhány hét telt el azóta, hogy nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszönthettük, ma már búcsúznunk kell Csomós Maritól, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésztől, a Nemzet Színészétől, a Radnóti Színház tagjától. Minden fontos díjat megkapott, de a legnagyobb elismerés számára a nézők és kollégái töretlen szeretete volt, amely azután is elkísérte, hogy betegsége miatt visszavonult a színpadtól. Az igazán legnagyobbak egyike hagyott itt bennünket, gyászolom őt Budapest színházszerető közösségével együtt. Nyugodjék békében!”

De láthatnak fotókat a felújított Merlin Színház megnyitásáról, ahogy a szülinapi bulivillamoson folyt óriási buliról is.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom