Bukhatja a Fidesz az EP-választást

HírKlikk 2024. április 3. 15:45 2024. ápr. 3. 15:45

Két hónappal az EP-választás előtt egyre pontosabb kép rajzolódik ki az erőviszonyokról. Csökkent a Fidesz támogatottsága, ráadásul a szélsőjobb látványosan visszaszorul.

A Europe Elects nevű civil szervezet ebben a hónapban is közzétette az előrejelzését, amelyből az derült ki, hogy az elmúlt hónapok tendenciája felgyorsult: az Európai Néppárt folyamatosan növeli táborát, míg a szélsőjobboldal látványosan visszaszorul. A Fidesz is gyengült – írja az EUrologus.

A Europe Elects az előrejelzéseit mindig a legfrissebb közvélemény-kutatások és/vagy tagállami választások eredményének figyelembevételével készíti el. Ebben a hónapban a korábbinál is pontosabb képet kaptak, ugyanis a 27-ből 24 tagállamban áll rendelkezésre olyan felmérés, melyeket kifejezetten a júniusi EP-választásokra figyelemmel készítettek. Ez alapján a következő mandátumszámokat vetítik előre (zárójelben egyrészt a párt nevének rövidítése, másrészt az egy hónappal ezelőtti adathoz képest a változás látható):

  • Európai Néppárt (EPP): 184 (+3)
  • Szociáldemokraták (S&D): 135 (–5)
  • Európa Megújul (RE): 87 (+5)
  • Identitás és Demokrácia (ID): 82 (–10)
  • Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR): 81 (–2)
  • Zöldek (G/EFA): 52 (+3)
  • Baloldal (LEFT): 47 (+2)

Az Európai Néppárt tavaly július óta minden hónapban növelte támogatói számát, akkor 157 mandátumot kaptak volna, most ennél 27-tel többet. Míg az EPP 2021 januárja óta a legmagasabb támogatottsággal rendelkezik, az őket követő szociáldemokraták 2022 októbere óta a legalacsonyabb szintet érték el. Megállt a liberális RE-csoport szavazóinak eróziója, egy hónap alatt öt képviselői helyet szereztek vissza, így ismét ők a harmadik legerősebbek. Mindez azt is jelenti, hogy az Európai Parlamentben informális koalíciót alkotó előbbi három párt együttesen 406 mandátummal rendelkezik a 705-ből, ami kényelmes abszolút többséget jelentene, öttel több mandátummal, mint a múlt hónapban.

A politikai spektrum jobboldalán mindkét csoport veszteséget szenvedett márciusban, az Identitás és Demokrácia (ID) 10 mandátumot elveszítve, 82 képviselőt tudhatna magáénak, elvesztve az elmúlt hat hónapban elért nyereségének nagy részét. A nemzeti konzervatív Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jelenleg 81 mandátumot szereznének, ez kettővel kevesebb, mint a múlt hónapban. Ez az a két politikai csoport, amelyhez a jelenleg független fideszes képviselők csatlakozhatnak, bár ez nem ennyire egyértelmű. Az ID tárt karokkal várná a magyar kormánypártiakat, a Fidesz viszont inkább az ECR-be menne, ahol a volt lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság és a jelenlegi legnagyobb olasz kormánypárt, a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei is található. Azonban az orosz–ukrán háború kapcsán elfoglalt magyar álláspont mindkét előbbi politikai erőtől eltérő, illetve vannak olyan kisebb pártok – szám szerint négy – is az ECR-ben, amelyek kijelentették: ha a Fidesz jön, ők mennek.

A Fidesz támogatottsága második hónapja csökken. Jelenleg a Fidesznek és a KDNP-nek együtt 13 képviselője van, 12-en a Fideszt, egy politikus pedig a KDNP-t reprezentálja. Ezt a számot korábban folyamatosan hozta a kormánykoalíció, de múlt hónapban már eggyel kevesebb mandátumot vetítettek előre nekik, ez most újabb egy pozícióval csökkent. 

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom