Bulinegyed: széleskörű konszenzus született a szabályozásról

Csanádi Dávid 2020. március 5. 12:02 2020. márc. 5. 12:02

Az összes érdekelt részvételével folyó tárgyalások eredményre vezettek Belső-Erzsébetvárosban. Új szabályozása lesz a bulinegyednek, amivel remélhetőleg mindenki jól jár.

Ujvári-Kövér Mónika, a VII. kerület alpolgármestere a Hírklikknek elmondta, még a szabályozásnál is fontosabb, hogy az egyeztetésekbe mindenkit sikerült bevonni: a lakók, a civil szervezetek, a helyi üzleti élet szereplői – azaz a szórakozóhelyek – és az önkormányzat olyan konszenzusra jutott, ami alapjában változtathatja meg a bulinegyed jelenleg vállalhatatlan állapotát.

Az Ujvári-Kövér vezetésével létrejött munkacsoport olyan kritériumrendszert dolgozott ki, amely a vendéglátóhelyek nyitva tartását szabályozza: alaphelyzetben éjfélkor mindenki köteles bezárni, ennél tovább csak azok a szórakozóhelyek üzemelhetnek, amelyek teljesítenek bizonyos feltételeket.

Kötelezővé teszik például, hogy minden vendéglátóhely használjon olyan eszközt, amivel korlátozza a zaj kibocsátását, a szórakozóhelyek illemhelyei kötelezően mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. A göngyölegmozgatás időpontja szigorúan szabályozott lesz, és a köztisztaság fenntartásában is részt kell venniük az üzleteknek.

Az alpolgármester a szankciókról szintén beszélt: a renitens szórakozóhelyeket azonnali háromnapos bezárással lehet majd büntetni, ami a jelentős bevételkiesés miatt egészen biztos, hogy elrettentő lesz, a visszaesők pedig akár végleg elveszíthetik az éjfél utáni nyitva tartás lehetőségét.

Bizonyos kérdésekben – amelyek a munkacsoport keretein belül nem voltak megvalósíthatóak – az önkormányzat rendeletekkel szabályoz: ezekre példa a közterületi zenesugárzás megtiltása és a teraszok működtetésének szigorítása.

Maradtak azonban olyan kérdések, amelyekben nem a kerületi önkormányzat illetékes: kezdeményezték Karácsony Gergely főpolgármesternél, hogy az önkormányzat közigazgatási területén lévő, de a főváros kezelésében álló vendéglátóhelyek teraszai este tíz és reggel hat óra között ne lehessenek nyitva. A lakókat szintén nagyon zavaró közterületi dohányzás kérdésében pedig Oláh Lajost, a kerület országgyűlési képviselőjét kérték fel, hogy vizsgálja meg a helyzetet, hiszen az a törvényhozás hatáskörébe esik.

Ujvári-Kövér Mónika természetesen tisztában van azzal, hogy minden szabály éppen annyit ér, amennyire betartatják, de ezzel kapcsolatos kérdésünkre elmondta, hogy mire az új szabályozás életbe lép, az önkormányzat készen áll majd arra is, hogy a kritériumrendszer betartását folyamatosan ellenőrizni és szükség esetén szankcionálni is tudja.

Az alpolgármester a közös munkáért külön köszönetét fejezte ki alporgármester-társainak, Borbélyné Bárdi Zsuzsánnak és dr. Kispál Tibornak.