Büntessék szigorúbban a jogosítvány nélküli vezetést!

HírKlikk 2021. március 23. 11:17 2021. márc. 23. 11:17

Legyen bűncselekmény, ha valaki a hatósági vagy bírósági tiltás ellenére jogosítvány nélkül vezet, aki pedig képesítés nélkül teszi ugyanezt, azt szigorúbb szabálysértési szabályok szerint akár elzárással is büntethessék. Erre vonatkozóan nyújtott be törvényjavaslatot Molnár Zsolt, az MSZP parlamenti képviselője, aki mindezt online sajtótájékoztatóján jelentette be kedden.

 

Az engedély nélküli gépjárművezetés szigorítására azért van szükség az MSZP politikusa szerint, mert az utóbbi időszakban megszaporodtak azok az esetek, amikor olyanok okoztak súlyos, halálos baleseteket, akiknek nem volt vezetői engedélyük, vagy azt a hatóság, illetve a bíróság kifejezetten visszavonta. Molnár Zsolt szerint ez nem maradhat így, hiszen emberi életekről van szó. Ezért azt kezdeményezte, hogy kerüljön a Büntető Törvénykönyvbe nevesítve, önálló bűncselekményként, ha valaki úgy ül a volán mögé, hogy a hatóság vagy bíróság kifejezetten eltiltotta járművezetéstől.

Az MSZP politikusa azt is javasolta, hogy minősüljön súlyosabb, akár elzárással is büntethető szabálysértésnek, ha valaki úgy vezet, hogy még nem szerezte meg a vezetői engedélyt. Molnár Zsolt kiemelte: a szigorítás természetesen nem vonatkozna azokra az esetekre, ha valaki elveszíti, vagy otthon felejti a jogosítványát.

Az MSZP a szigorításra vonatkozó törvényjavaslatot a szakmai szervezetek mellett az összes parlamenti párt frakcióvezetőjének is elküldte azzal a kéréssel, hogy támogassák azt. „Mindannyiunk élete, barátaink, szeretteink élete a tét. Nem engedhetjük meg, hogy egyesek tudatosan szembeszegüljenek a közösségi normákkal” – jelentette ki Molnár Zsolt, az MSZP parlamenti képviselője.