Buszjárat, orvosi rendelő – videóban vallanak a hiányzó dolgokról borsodi és baranyai gyerekek

HírKlikk 2024. szeptember 28. 14:05 2024. szept. 28. 14:05

Az Ügyvideó projekt keretében filmezni tanítottak hátrányos helyzetű településeken lakó gyerekeket, hogy hallathassák a hangjukat, és elmondhassák, mi tenné könnyebbé az életüket. Nem nagy dolgokra kell gondolni.

Hiányzó orvosi rendelő, hézagos járda, bezárt közösségi ház – a számukra legfontosabb problémákat közösségi videókban mutatják fel hátrányos helyzetű településeken lakó gyerekek. A kisfilmek az ELTE Média tanszékének szervezésében zajló Ügyvideó Projekt keretében készültek, és közönség előtt pénteken először mutatták be őket Budapesten – írja az Euronews.

– A videót használják arra, hogy közösségekben, leginkább hátrányos helyzetű közösségekben olyan alkalmakat teremtsenek, ahol gyerekek – de nem feltétlenül csak gyerekek hanem a közösség tagjai – maguk gyártanak filmet, hoznak létre anyagot a saját életükről, és ezen keresztül kommunikálják a saját problémájukat – magyarázta az Euronewsnak az ELTE Média tanszék docense, Müllner András.

Az Ügyvideó Projekt egy éve zajlik, ez alatt a kiválasztott településeken – mint Tomor, Borsodszirák, vagy Alsószentmárton – helyi szervezők segítségével  verbuváltak fiatalokat, akiket azután tanítottak a kamera használatára, illetve azonosították velük azokat a helyi problémákat, amiket ők a legfontosabbnak gondoltak. A hosszabb, mívesebb kisfilmek többsége végül egy nyári dunaszekcsői táborban készült el.

A pénteki vetítés a legegyszerűbb, úgynevezett standup videókkal kezdődött, amelyekben a fiatalok egyszerűen belemondják a kamerába, hogy milyen problémákat látnak a közvetlen környezetükben, mi az, amiben a közösségük szükséget lát. Majd kicsit hosszabb videókban eljátsszák, hogy miért lenne fontos nekik, hogy működjenek körülöttük az alapvető közszolgáltatások, el tudjanak jutni a legközelebbi városba, vagy ne kérjenek tőlük pénzt azért, ha be akarnak kéredzkedni a falu közösségi házába. Végül jönnek a kicsit bonyolultabb fikciós videók, amik szintén erősen kötődnek a készítők mindennapjaihoz, de már elemeltebben – és ilyen módon alkotók és közönség számára is szórakoztatóbb módon.

A tomori gyerekek például a buszközlekedés hiányát azonosították a legsúlyosabb problémaként.

– Az emberek nem tudnak elmenni dolgozni – magyarázta az ottani facilitátor, Siroki Levente. – Muszáj közmunkán dolgozniuk, nem tudnak elmenni szórakozni, nem tudnak tájékozódni a világról, ezért a legfontosabb lenne nekünk a buszjárat, mert az életkörülményeken ez javítana a legtöbbet.

A budapesti filmbemutatón az alkotók közül is sokan részt vettek. Érezhető volt, hogy először a játék és a filmezés felől közelítették meg a munkát, de aztán átérezték azt is, hogy akár bele is szólhatnak, mi történjen a közvetlen környezetükben. Többen is elmondták, hogy maga a filmkészítés is egyre komolyabban érdekli őket, kit a kamera, a vágás vagy a rendezés, kit pedig a színészet, a szereplés fogott meg.

Az Ügyvideó projekt még egy évig folytatódik, ezalatt tanítani fogják az alkalmazott közösségi filmkészítési módszert. Az elkészült videókat fokozatosan osztják meg a nyilvánossággal. Ugyanakkor van már olyan kisfilm, amelyet egy filmfesztivál programjába is beválogattak.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom