Cégbirodalmat építenek Magyarországon

HírKlikk 2020. január 27. 10:32 2020. jan. 27. 10:32

Nem csak természetes céghalmozás mellett alakulnak ki cégcsoportok, hanem akkor is, amikor egy vállalkozó „szürke” gazdasági tevékenység keretében alapítja a céget – legyen az adóoptimalizálás, vagy kibújás a felelősség alól. Ez a szürke gazdasági gyakorlat az elmúlt években valamennyire visszaszorult Magyarországon, de a cégbirodalmak között akadnak még továbbra is fertőzött, problémás cégcsoportok – állapítja meg az Opten legfrissebb jelentése.

Számtalan gazdasági, jogi vagy akár szociális körülmény indokolhatja, hogy egy vállalkozó több cégben legyen érdekelt. „Magánszemélyek teljesen legálisan irányíthatnak, birtokolhatnak több céget, ugyanakkor mégiscsak érdekes a jelenség, amikor egy személy öt, tíz vagy akár száz cég ügyeit intézi párhuzamosan” – véli Pertics Richárd, az Opten elemzője.

Miért?

Üzletágak leválasztásával, vagy termékek, szolgáltatások fejlődésével teljesen természetes, egészséges és üzletileg is indokolt lehet az a jelenség, amikor egy vállalkozás „szaporodik”. A gyakorlatban ez sokszor új testvér- vagy leányvállalat létrehozásával jár. Egy vállalkozó új céget indíthat korábbi cégétől jelentős részben függetlenül is, például, ha egy teljesen új kezdeményezéssel, új ágazatban, új befektetői körrel próbál szerencsét. Vállalkozások létrehozásának jogi vagy adminisztratív természetű indokai is lehetnek, például, ha egy új céggel könnyebb megfelelni egyes ágazatspecifikus jogszabályoknak vagy adminisztratív kötelezettségeknek. Egy vállalat átalakulását, szétválását pedig okozhatják akár teljesen hétköznapi jelenségek is, például, amikor egy családi vállalkozás szétválik örökösödés, vagy akár családi nézeteltérések miatt.

A természetes céghalmozás mellett, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a jelenségről sem, amikor egy vállalkozó „szürke” gazdasági tevékenység keretében alapítja a céget, legyen az adóoptimalizálás, vagy a felelősség alóli kibújás.

Hazai számok

Nagyságrendileg 700 ezer magánszemély van Magyarországon, akik tulajdonosi érdekeltséggel rendelkeznek vállalkozásokban. Ebből 640 ezer személy egy vagy maximum két cégben érdekelt. Összességében a tulajdonosok 93 százaléka magyarországi lakcímmel rendelkezik. Az arány hasonló a magas cégszámmal rendelkező tulajdonosok esetében is, így a céghalmozásra nem lehet ráfogni, hogy kimondottan hazai jelenség lenne.

Közel 12 ezer magánszemély van Magyarországon, aki közvetlen vagy közvetett tulajdonosi kapcsolaton keresztül, több mint öt vállalkozást irányít – mondja az Opten elemzője. Az öt vállalkozás egyfajta lélektani határt jelent. „Átlagos vállalkozás-mérettel számolva, itt még van némi esély, hogy a tulajdonos követni tudja a vállalkozásában zajló folyamatokat, de az öt feletti vállalkozási szám esetén, az átlátás esélye erősen romlik” – mondja az Opten elemzője.

Jelenleg 1300 magánszemély tíznél több vállalkozásban rendelkezik közvetlen vagy közvetett tulajdonosi befolyással. Továbbá 12 magánszemély több mint száz vállalkozást birtokol, amelyeknek már a nevét megjegyezni sem triviális feladat.

Forrás: Hírklikk