Cenzúrázták a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjét

HírKlikk 2021. január 24. 18:35 2021. jan. 24. 18:35

A rendszerkritikus dalaikat kivágták, és eltüntették az énekes Soros feliratú pólóját is. A zenekar újra rögzíti a koncertet és január 31-én közzé is teszi. Azt nem tudni, a cenzúrázott raktár-koncert, mikor válik elérhetővé.

A Hétköznapi Csalódások nevű punk zenekar énekese, Megyeri Ferenc a zenekar Facebook-oldalán hosszú posztban ír a raktár-koncertjükről. Előre bocsátja, hogy nem lettek Fidesz-bérencek és nem a kormánypártoknak, vagy a kormánynak köszönhetik, hogy az elmaradt fellépéseik kompenzálására meghívták őket raktár-koncertezni. Mint írja, a fellépők listáját a fesztiválszervezőkkel egyeztették, azokat hívták, akiknek sok fesztivál-fellépése is elmaradt.

Ezután rátér a lényegre, a szervezők a problémásabb kérdésekről csak szóban voltak hajlandóak egyeztetni, írásban nem. „A kezdetektől kiütközött  a „különleges” bánásmód. Megtisztelő. Elismerésként tartom számon, hogy az általam az elmúlt harminc évben leírtakkal érdemi vitába senki nem száll, az egyetlen esélyként a cenzúra merül fel. Ugyanis a két hónappal később, az utolsó pillanatban egyeztetés nélkül rendelkezésünkre bocsátott felvételből nem csak a pólóm tűnt el – amelyet már évek óta viselek a koncertjeinken (SOROS), hanem minden rendszerkritikát megfogalmazó dalunk is. Mindezt úgy, hogy a konferáló szövegek és az előadni kívánt dalok listája előzetes – kivételesen írásos – egyeztetésen ment át” – írja Megyeri.

A zenekarvezető énekes számára a legfájóbb pont „újdonsült barátunk sorsa, aki mint profi színész keresett meg, hogy ha gondoljuk, szívesen részt venne a zenekarral egy közös projektben. Kaptunk is az alkalmon, és egy előző munkájából kiindulva, a rémítő bohóc szerepében hihetetlenül hatásos összekötő szövegeket – többnyire politikai utalásokat – mondott el a dalaink között.”

Megyeri szerint a sors fintora, vagy a véletlen műve, hogy a felvétel után (ahol is minden személyes adatukat, többek közt a lakcímüket is meg kellett adniuk) néhány nappal bohócuk a saját lakása előtt vált vadászból űzött vaddá, mikor helyben hagyta néhány jól láthatóan nehézsúlyú, kopasz alak, akiknek egyetlen kérdésük az volt, ő-e az a színész. Az énekes keserűen megjegyzi: Remélem, már meg sem lepődtök, mikor azt mondom, az ő jeleneteit teljesen kivágták az előadásunkból.”

A Hétköznapi Csalódások zenekar szeretné, ha a közönsége megismerné az eredeti koncertet, ezért azt a meg nem nevezett színésszel újra felveszi és január 31-én este hat órakor publikálni is fogja. Azt a zenekar sem tudja, a cenzúrázott raktárkoncertjét, mikor lehet majd megtekinteni, mert a hivatalos honlapon annyi van: hamarosan.

Érdemes felidézni, hogy a raktárkoncerteket az állami Antenna Hungária szervezi, de az elvileg a zenészek megsegítését szolgáló sorozaton is NER-közeli figurák gazdagodnak. Többek közt Balásy Gyula, az állami propagandagépezet legnagyobb kedvezményezettje. 

Forrás: Hírklikk