CKP: az oktatásirányítás kérjen bocsánatot a polgári engedetlenkedők fenyegetése miatt

HírKlikk 2022. szeptember 11. 18:30 2022. szept. 11. 18:30

Tiltakozik a tankerületvezetők által megfenyegetett, a polgári engedetlenségi mozgalomban résztvevő pedagógusok ügyében a Civil Közoktatási Platform (CKP) is. A szervezet mind morális, demokratikus, a közérdeket szem előtt tartó, mind szakmai megfontolások alapján, mindenekfelett a gyermekek jövője miatti felelőssége teljes tudatában visszautasítja a leszerepelt, a szakmai jó mműködésért felelős hivatalnokok törvénytelen és erkölcstelen eljárását.

A CKP egy olyan közösség, amelyben az oktatás területének minden szereplő csoportja – szakszervezetek, szülői és diák szervezetek, szakmai szervezetek, szakértők és egyéb segítő szervezetek – képviselteti magát. Állásfoglalásukat azért tették közzé, mert több tankerület-vezető elfogadhatatlanul megfenyegette a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusokat, számukra a tiltakozásokban való részvétel esetén súlyos, egzisztenciális következményeket helyezett kilátásba. A miskolci Herman Ottó Gimnáziumban az első konkrét retorzió meg is történt: Dezsőfi György igazgatóhelyettest hétfőtől felmentették pozíciójából. 

A CKP információi szerint minden tankerületben megtörtént: átadták a fenyegető leveleket és szóban is kifejtették a fenyegetést az iskola dolgozóinak. Bár fontos hangsúlyozni, hogy a tankerületi igazgatóknak önálló döntési jogkörük van, és tetteikért egyéni felelősséggel tartoznak, a feltűnő hasonlóság nyilvánvalóvá teszi, hogy központi direktívát hajtanak végre.

A Civil Közoktatási Platform állásfoglalásában az oktatási terület érintett, tapasztalt és kompetens szereplőjeként kijelenti, hogy a kormány és az oktatásirányítás szereplői részéről eddig elhangzott állításokkal szemben:

  •  az oktatási rendszerünk immáron képtelen ellátni alapvető feladatait, képtelen minden gyermek számára olyan gondoskodást, fejlesztést, tudásokat, képességeket és készségeket biztosítani, amelyek későbbi boldogulásuk, sikerességük, életben való beválásuk előfeltételei;

  • a pedagógushiány egyre növekvő kockázata immáron több mint két évtizede ismert a mindenkori kormányok előtt, így megkérdőjelezhetetlen feladatuk lett volna a mára kialakult súlyos hiányállapot megelőzése. Maruzsa államtitkár állításával szemben, nem a Nők 40 program miatt a közoktatásból távozó tanárnők okolhatók a pedagógusok rendkívül nagy hiányáért, hanem nyilvánvalóan és közvetlenül a 2010 óta regnáló Orbán-kormányok teljességgel inkompetens, minden korszerű szakmaiságnak ellentmondó intézkedései;

  • az esztendő eleje óta csak fokozódó pedagógus-elégedetlenséget kinyilvánító megmozdulások, mint a sztrájk és polgári engedetlenség, legitim eszközök a tiltakozók számára. A sztrájk alapvető munkajog.  A polgári engedetlenség pedig egy erőszakmentes, erkölcsi indíttatású, demonstratív szabályszegés, mely valódi demokráciában kétségtelenül szükségtelen, ám elkerülhetetlen, amikor a demokratikus keretek már súlyosan sérülnek, és a hatalom megfosztja jogaitól a munkavállalókat;

  • a pedagógusok tiltakozó akcióinak vitathatatlan legitimitást ad az első két pont. A közoktatásban dolgozó felelős szakemberként a tiltakozók kiállnak a szakmaiság mellett, a gyermekek és a társadalom érdekeiért, hangot adva más iskolahasználói csoportok (szülők, diákok) elégedetlenségének, kétségbeesésének is.  A tanulók megfelelő minőségű oktatáshoz való joga nem a polgári engedetlenség és a sztrájk miatt elmaradó órák okán csorbul, ám annál nagyobb mértékben sértik azt a tanárhiány miatt elmaradó vagy formálisan megtartott órák, a tanárok túlterhelése és autonómiahiánya miatti minőségromlás.

Mindezek után felháborítónak tartják a feladatait nem teljesítő, a felelősségeit figyelmen kívül hagyó kormányzati, oktatásirányítási szervek és szereplőik hazug nyilatkozatait, a köz- és gyermeki érdekeket képviselő pedagógusok hivatástudatának, erkölcsi felelősségének megkérdőjelezését, fenyegetésüket és megfélemlítésüket, a Hermann Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesének leváltásával megkezdett megtorló intézkedéseket.

Követelik, hogy az oktatásirányítás és a tankerületi központok igazgatói kérjenek nyilvánosan bocsánatot az érintett iskolai dolgozóktól, és biztosítsák számukra a jogaik gyakorlásának lehetőségét, kommunikációjukban tartsák magukat az elemi civilizációs korrektséghez, eljárásaikban pedig minden ponton legyenek transzparensek.

A CKP leszögezi: „a társadalom, a szakma, a szülők, diákok és hallgatók a pedagógusok mellett állnak. Nem hagyjuk magukra őket!

Kérjük a szülőket, tanárokat, ha bármilyen, az állam mint fenntartó által elleplezni kívánt visszásságot tapasztalnak, ami a gyermekeink kárára van (nincs szakos tanár, nincs helyettesítés sem, hideg van a teremben stb.), hozzák nyilvánosságra! Írják meg az ombudsmannak, a parlamenti képviselőjüknek, nekünk. Segítünk kihangosítani, hogy elérjük, a gyermekeink azt kapják, ami nekik jár. Felelős, támogató gondoskodást és ellátást, az elérhető legmagasabb minőségben.”

A CKP állásfoglalását Martin Luther King szavaival zárja: „aki elfogadja a rosszat és nem tesz ellene semmit, az ugyanúgy részt vesz benne, mint az, aki segít elkövetni.”   

 

Forrás: Hírklikk