„Csak a társadalom védhet meg minket”

NVZS 2019. január 22. 15:35 2019. jan. 22. 15:35

Panaszt tehetnek a feljelentés elutasítása ellen az ügyészségen; pótmagánvádlóként léphetnek fel a panaszt elutasító ügyészségnél vádindítványt benyújtva; illetve Strasbourghoz fordulhatnak azok az ellenzéki politikusok, akiknek a feljelentését a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította, illetve akiknek az ügyében viszont „ismeretlen tettes ellen” nyomozást indítanak. A Hírklikknek nyilatkozó három leginkább érintett szavaiból kiderül, nem adják fel, minden jogi lehetőséget kihasználnak majd. És számítanak a társadalom támogatására és segítségére is.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, a Központi Nyomozó Főügyészség határozatában jogosnak mondta ki az ellenzéki országgyűlési képviselők ellen december közepén az MTVA székházban alkalmazott erőszakot, miközben azt jelezte, hogy nyomozást rendelt el „ismeretlen tettesek ellen” ellen „a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja miatt”.

Mit terveznek lépni? – kérdeztük a három leginkább érintett képviselőt – a DK-s Varjú Lászlót, akit végül sérülései miatt mentő vitt el a székházból, Hadházy Ákost, akit a MTVA által alkalmazott biztonsági őrök többször letepertek, mielőtt szó szerint kidobták volna az épületből és Szél Bernadettet, akit ugyan le nem tepertek, de akit kilöktek a székházból. 

Varjú: Minden jogi lehetőséget ki kell használni

Egyelőre külön-külön, de azonos ügyvéddel próbáljuk érvényesíteni az igazunkat, ugyanis december 17-én a jogászok minden érintett képviselőnek ezt tanácsolták – mondta Varjú László a DK országgyűlési képviselője, aki talán a legtöbbet kapta a biztonsági őröktől az MTVA Kunigunda utcai székházában december közepén. Sejtetni engedte azonban, hogy ebben változás lehet a szerdai tüntetésen lehetséges bejelentés közös fellépésről.

Egyelőre egyébként még vizsgálják a lehetséges jogi lépéseket, a hazaikat és a nemzetközi színtéren egyaránt. Ugyanakkor nem egységes abban a vélemény, hogy érdemes-e egyáltalán bármit is csinálni, panasszal élni, fellebbezni „ebben a maffiarendszerben, a NER keretein belül, ahol az ügyészség Polt Péter kezében van,  ahol az Állami Számvevőszék élén Domonkos László áll, ahol a bírói hivatalt a Fidesz embere vezeti”. Hozzátette: „ez alapvető kérdés, s az én személyes véleményem az, hogy igen, minden lehetőséget ki kell használni, meg kell próbálni Magyarországon és a nemzetközi színtéren is, beleértve a strasbourgi fórumot is”.

Szél: Érdek- és sorsközösség

„A közös ügyvédünk javaslatára vettük külön az ügyeket, nem azért, mintha nem lennénk egységesek: érdek- és sorsközösség van az ellenzéki oldalon” – mondta portálunknak Szél Bernadett azzal kapcsolatban, hogy miért külön intézik a jogi ügyeiket az érintett képviselők. Ami a mozgásterületüket illeti, a jogászuk szerint első körben panaszt tehetnek a feljelentés elutasítása ellen az ügyészségen, nyolc napon belül azután, hogy megkapják a határozatot a Központi Nyomozó Főügyészségtől. Ha ezt is elutasítják, akkor két hónapon belül pótmagánvádlóként léphetnek fel a panaszt elutasító ügyészségnél vádindítványt benyújtva (amiről viszont már bíróság dönt). Ha ezek a belső fórumok kimerültek, akkor Strasbourg (az egyezmény 6. cikkének, a tisztességes tárgyaláshoz való jognak a sérelmét állítva) következhet.

A független országgyűlési képviselő szerint ez az ügy sokkal súlyosabb, mint amilyennek első ránézésre látszik. Viszont megmutatja a hatalom baljós természetét, ami információt közvetít a közvélemény számára arra nézve, hogy kivel, kikkel állunk szemben.

Hadházy: Kérdés, a magyar társadalom megvédi-e a sajátjait

„Nem a jogi lépések fognak minket megvédeni, erre csak a magyar társadalom képes, ha az a része, amely látja és tisztában van azzal, hogy mi történik itthon nyomás alatt tartja a kormányt” – reagált kérdésünkre Hadházy Ákos független képviselő, hozzátéve: „ellenkező esetben mindannyian nehéz helyzetbe kerülünk”.  Jogilag egyébként szerinte nem annyira szűkek a lehetőségeik, biztató, hogy a strasbourgi bíróság formailag befogadta az ügyet, bár még nem döntött arról, hogy indít-e eljárást. Itthon pedig a „bíróságok függetlensége még nem szűnt teljesen meg, a közigazgatási bíróságok ugyanis még nem álltak fel”.

Hadházy attól nem fél, hogy börtönbe kerülnének, mivel „egyelőre nincs olyan bíróság, amely a történtek alapján elítélne minket, jogilag ugyanis annyira nonszensz az, amit a Központi Nyomozó Főügyészség csinált”.

„Ez a velejéig romlott, korrupt rendszer most egy újabb lépcsőfokot lépett, nem hogy nem védte meg az országgyűlési képviselőket, még jogilag meg is támadja őket, ezt csakis politikai utasításra tehette az ügyészség, ez pedig nagyon komoly súlyosbodása a magyarországi helyzetnek” – szögezte le Hadházy. Hozzáfűzte: ha a társadalom csendben marad, akkor jöhetnek a következő lépcsőfokok. A társadalomnak nem kell nagy dolgokat tennie – aláírásokat kell gyűjteni az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, s ki kell menni tüntetni. „A szerbek, a románok, a szlovákok képesek voltak nap mint nap tüntetni, kérdés, a magyar társadalom is képes-e arra, hogy megvédje a saját embereit; ha nem teszi, akkor viszont senki ne gondolja, hogy meg fog állni a folyamat, sőt, ahogy nő az elégedetlenség, úgy megy le majd újabb mélységekbe a kormány”.

Tüntetés szerdán

Szerdán lesz is alkalom tüntetni – Kassai Dániel szervezésében este hat órára várják a tiltakozókat Budapesten a Legfőbb Ügyészség elé. Mint a felhívásban olvasható: „ A Polt Péter vezette ügyészség hétfőn közzétett határozata újabb mélypont a magyar jogállamiság történetében: a bűnösök helyett a sértettek ellen indul nyomozás. De ez még nem az utolsó mélypont, ha hagyjuk, akkor újabbak és újabbak következek. Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, mindenki segítségére szükség van. Természetesen minden jogi lehetőséget kihasználunk (például a pótmagánvád intézményét), de meg kell mutatni, hogy az emberek is velünk vannak”. Beszédet a többi között Hadházy és Szél mondanak.