Csak az oltóponton tudjuk meg, hogy milyen vakcinát kapunk

HírKlikk 2021. február 6. 10:30 2021. feb. 6. 10:30

Erről Orbán Viktor beszélt az Andrej Babis cseh kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján. Aki nem fogadja el a neki felkínált oltóanyagot, „az elmegy a sor végére”, és ha majd lesz olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogják. Orbán szavait az MTI nem idézte. 

Az Euronews az AP hírügynökség egyik nyersanyagában találta meg a 24.hu által idézett beszédet. A kormányfő azt mondta, hogy Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes. Tehát amikor valaki elmegy az oltópontra – akik regisztráltak, azokat oltjuk be – ott közlik vele, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni. És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogják.

A 24.hu megjegyzi, hogy ez alapján valószínűleg az értesítő levélben vagy e-mailben sem közlik majd az állampolgárokkal, hogy milyen vakcinára számíthat, aminek akkor lehet nagyobb jelentősége, ha már az orosz és a kínai oltóanyagot is elkezdik használni itthon. Erre egyébként a kormányzati tájékoztatók szerint sokat már nem is kell várni.

Orbán arról nem beszélt, mit jelent, ha valaki a sor végére kerül, ha nem kéri az éppen elérhető vakcinát. Tehát nem tudni, hogy a saját oltási csoportjában vagy az összes vakcinára váró ember között sorolják hátra.

Forrás: 24.hu