Csak ígéret a 4 milliárddal megtámogatott szerencsi üveggyapot gyár

Zutyu 2022. március 17. 15:10 2022. márc. 17. 15:10

Már 4 milliárd forintos támogatást is bezsebeltek a gyárépítésre, de csak ígérgetések vannak. Legutóbb 2020-ban, az időközi választási kampányban ígérte meg Szijjártó Péter, hogy 2021-ben már próbagyártás lesz. Azóta annyi történt, hogy az önkormányzattól korábban csak bérelt földterületet megvehették.

Még 2012-ben jelentette be először Koncz Ferenc, Szerencs egykori polgármestere és a térség néhai országgyűlési képviselője, hogy üveggyapot gyár létesül majd a településen és az legalább 100 embernek fog munkát adni. A projektet menedzselő miskolci Pimco Kft. négymilliárd forintos állami támogatást kapott a beruházáshoz és egy időben Mészáros Lőrinc volt a tulajdonosa.

Nyolc éve minden kampányban előkerül a beruházás ügye, de túl sok minden eddig nem történt. Legutóbb a szerencsi időközi választási kampányban ígérték meg az üzem megépítését. „Szijjártó Péter nemrég a városba látogatott, és együtt néztük meg az új szigetelőanyag-gyár építési munkálatait. A projekt megvalósulása felgyorsult, és jövőre megkezdődhet a próbagyártás. Hosszú távon 160 főnek ad majd munkát ez a gyár, ami hatalmas áttörést jelent. Ez nemcsak a szerencsieknek fontos, hanem a környező települések lakóinak is” – nyilatkozta a kampányban Koncz Zsófia, aki meg is tekintette a külügyminiszterrel az állítólag felgyorsult beruházást. Az állami pénzzel kitömött társaság az Alfahír korábbi cikke szerint azé az Orbán Györgyé, aki egy 27 milliárdos kárt okozó cégben töltött be fontos tisztségeket.

A képviselő asszony Facebook-oldalán megtekinthető fotógaléria szerint a 2020-as látogatás alkalmával legalább egy darab munkagép valamit csinált a területen, de azóta sem történt semmi. Gyár legalábbis nem épült. Megvették viszont Szerencs városától 105 millió forintért a beruházáshoz szükséges földterületet. 

Az egy évvel ezelőtti földvásárlás kapcsán, a Szerencsi Városi TV riportot közölt, amiben Nyíri Tibor polgármester azt nyilatkozta, hogy a tervek szerint már tavaly tavasszal megkezdődnek a munkálatok. Akkor a riportban azzal magyarázták a csúszást, hogy a területen túl magas a talajvíz, ezért át kellett terveztetni a csarnokokat. A városvezető azt is elmesélte a helyi tévének, hogy a beruházó Pimco Kft. 2021 elején már csaknem 40 millió forint bérleti díjjal tartozott az önkormányzatnak, aminek kiegyenlítése elengedhetetlen az adás-vétel nyélbeütéséhez. 

Külön érdekesség, hogy az üveggyapot gyár építése már évek óta kiemelt nemzetgazdasági beruházás, vagyis sokkal egyszerűbb az engedélyeztetési eljárás, amivel elvileg időt nyerhetne a beruházó. 

Sajnos Szerencs városának nem túlzottan átláthatóak a gazdálkodási adatai, így nem derül ki honlapjukról, hogy végül az üzletet nyélbe ütötték-e. Mindenesetre olvasóink helyi beszámolói szerint azután, hogy Jézsó Gábor az Egységben Magyarországért BAZ megye 6-os körzetének képviselő-jelötje videót készített a beruházással kapcsolatban, újra megjelent néhány munkagép a környéken. Érdemi munkák ugyanakkor nem történtek, vagyis nincsen semmilyen előrelépés a beruházás ügyében. Így továbbra sem tudható, hová került a megítélt 4 milliárdos támogatás, és mikor épülhet meg a tíz éve ígért gyár.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom