Csak nagyon kevés valóban független orgánum tud fennmaradni

HírKlikk 2020. szeptember 16. 19:25 2020. szept. 16. 19:25

„Az Orbán-család ügyvédjének elnöksége alatt álló mindenható Médiatanács bejelentette, hogy (amúgy egy átlátszó ürüggyel) nem hosszabbítja meg a Klubrádió, az utolsó független rádióadó sugárzási engedélyét lejárta, február vége után, és új pályázatot ír ki a frekvenciára” – írta Lendvai Pál a Der Standardban. A Klubrádió elleni csapás beleilleszkedik az Orbán-kormány azon koncepciójába, hogy olyan egységes, nemzeti irányítást juttasson érvényre Magyarország kultúrájában, tudományában és sajtójában, amely „a nemzet, haza és kereszténység” jegyében áll – írta, idézve Magyar Bálintot, aki a Fidesz-uralom tíz évét úgy írja le, hogy „posztkommunista maffiaállam, amelyet nem egy párt irányít, hanem egy Orbán Viktor körüli családi és baráti klán”.

A Der Standard cikke felidézi, hogy rádió adását a frekvenciák megvonása, azaz már évek óta csak Budapesten lehet fogni. A mintegy 250 ezer hallgató közül sokan adományokkal tartották életben az adót, mivel Magyarországon a rendszerrel szemben kritikus orgánumok nem számíthatnak magáncégek hirdetéseire. A Klubrádió elleni csapás beleilleszkedik az Orbán-kormány azon koncepciójába, hogy olyan egységes, nemzeti irányítást juttasson érvényre Magyarország kultúrájában, tudományában és sajtójában, amely „a nemzet, haza és kereszténység” jegyében áll. 

Lendvai idézte Magyar Bálintot, aki a Fidesz-uralom tíz évét úgy írja le, hogy „posztkommunista maffiaállam, amelyet nem egy párt irányít, hanem egy Orbán Viktor körüli családi és baráti klán”. A szerző szerint, ebben az államban csak nagyon kevés valóban független orgánum tud fennmaradni, és az is csak korlátozott hatósugárral. Ezért váltott ki az Index felvásárlással történő kormányvonalra állítását célzó – sikeres – kísérlet a szerkesztőségben lázadást, majd éles nemzetközi bírálatokat. 

A sajtóban folytatódó rendezkedést felülről erőltetik, ezt bizonyítja Lendvai szerint egyebek mellett az is, hogy egy Orbán-családot ábrázoló fotó közreadására hivatkozva, azonnali hatállyal elbocsátották a „168 óra” főszerkesztőjét, a háttérben pedig a kormány által nagyvonalúan finanszírozott Köves Slomo főrabbi, egy picinyke haszid közösség társtulajdonosként igyekszik irányváltást elérni és ezért fokozódó nyomást gyakorol a rezsimmel szemben kritikus szerkesztőkre. 

„A kormány politikailag kedvező pénzügyi megállapodást kötött Németh Sándorral, egy pünkösdista közösség szellemi vezetőjével, a független ATV tulajdonosával is: azóta Németh gondoskodik a műsorok bulvárosításáról és a kormánnyal szemben kritikus adások élének tompításáról. 

„A kormány által közvetlenül, vagy közvetve ellenőrzött orgánumoknál tabutéma a korrupció, különösen az Orbán-család és barátai gazdagodása, miközben külföldön költséges kampány folyik az Orbán-kormány lejáratott arculatának javítására” – írta Lendvai. Rámutatott arra is, hogy a sajtószabadság körüli harc kezdettől az EU intézményei, valamint a nemzetközi jogvédő szervezetek által gyakorolt bírálatok középpontjában állt. A szerző emlékeztetett rá: a Riporterek Határok Nélkül szervezet sajtószabadság-indexén Magyarország 180 állam közül a 89. helyen áll, miközben 2010-ben, Orbán hatalomra kerülése előtt a 23. helyet foglalta el.

 
Forrás: Hírklikk