Csak papíron néznek ki jól a béradatok

HírKlikk 2020. augusztus 6. 20:59 2020. aug. 6. 20:59

A bruttó átlagkereset megközelíti a 400 ezret, azonban a munkavállalók több, mint kétharmada az átlagbér alatt keres.

A Népszava számol be az Új Egyenlőség podcastjében elhangzottakról, ahol Kiss Ambrus munkaerőpiaci szakértő, politológus, Budapest főpolgármester-helyettese beszélt az átlagkeresetről és az adatok visszásságairól.

Kiss Ambrus felhívta a figyelmet arra, hogy háromból két munkavállaló a bruttó átlagbér alatt keres és ennek az aránynak az egyik oka az egykulcsos személyi jövedelemadó és az adókedvezmények elosztása, ami szintén a magasabb fizetéssel rendelkezők számára kedvező. Tudni kell továbbá, hogy az átlagkereset-adat csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakat tartalmazza. A válság időszakában ugyan a bruttó átlagkereset összege csak néhány ezer forinttal csökkent, de ha ehhez hozzávesszük azokat, akik elvesztették a munkájukat, vagy akiket rövidebb munkaidőbe tettek át, értelemszerűen alacsonyabb fizetéssel, akkor a hazai keresetvesztés összege már jóval magasabb.

Azt azonban nem lehet pontosan megmondani, csak megbecsülni, hogy hányan vesztették el a munkájukat az elmúlt időszakban, de olyan 250 ezer fő körül lehet az újonnan állást vesztettek száma.

Kiss Ambrus politikai kommunikációs stratégiának tekinti, hogy a kormány azt állítja, szinte már meg is oldotta a válság nyomán bekövetkezett foglalkoztatási problémákat. Valójában azonban az uniós pénzek újbóli megindulása iránti várakozáson és a közfoglalkoztatás tervezett felpörgetésén kívül, más, átfogó kormányzati elképzelés jelei nem mutatkoznak.
 

Forrás: Népszava