Családi meghívás Amerikába – de ki fizette a számlát?

NVZS 2024. március 12. 06:30 2024. márc. 12. 06:30

Nem tudni, milyen típusú látogatáson járt a múlt héten az Egyesült Államokban Orbán Viktor. Az már kiderült, hogy az amerikai adminisztrációnak semmi köze nem volt a meghívásához, ami egybevág azzal, amit Orbán maga mondott róla. Görög Ibolya protokollszakértő szerint „Donald Trump nem hivatalosan képviseli az Egyesült Államokat, vagyis az utazás magánjellegűnek tekinthető”. Havasi Bertalan a Hírklikkkel azt tudatta, hogy „az USA volt és – reményeink szerint – leendő elnöke meghívására látogatott Orbán Viktor miniszterelnök az Egyesült Államokba”. Arra a kérdésünkre azonban nem válaszolt, hogy akkor ki állta a cechet. Igaz, szavaiból kikövetkeztethető a válasz.

Ez egy családi meghívás is volt egyben, úgyhogy a családjuknál is jártam. Ugye, egy szlovén asszony a felesége az elnök úrnak, ami azért nagy segítség nekünk” – fejtegette múlt hét végi amerikai látogatásáról az M1-nek adott vasárnap esti, interjúnak titulált propagandabeszélgetésben Orbán Viktor. A kormányfő szavai nem segítenek oszlatni azt a homályt, amely a Washington DC-ben, majd Floridában tett látogatásának minőségét övezi.

Mert miként Görög Ibolya protokollszakértő megkeresésünkre elmondta: a hivatalos út ismérve az, hogy a külügyminiszterek előre egyeztetik a találkozót, a tematikát, a helyszínt és a résztvevőket. Nos, ez teljes bizonyossággal nem következett be, hiszen ahogy a Hírklikk a CNN tudósítása alapján beszámolt róla, a Biden-adminisztráció hivatalosan is megerősítette: Orbán nem kapott meghívót a Fehér Házba. A The Washington Post pedig így fogalmazott: „Orbán szokatlan lépéssel úgy látogatott el az Egyesült Államokba, hogy nem kapott meghívást rá a Fehér Háztól, ahol egyébként sem látnák túl szívesen”. Egyébiránt olyannyira nem, hogy Joe Biden a Pennsylvaniában tartott kampánybeszédében – Trump nevének említése nélkül – feltette a kérdést, amit rögvest meg is válaszolt: „Tudják-e kivel találkozik ma Mar-a-Lago-ban? A magyar Orbánnal, aki feketén-fehéren kijelentette, hogy a demokrácia szerinte nem működik – diktatúrát szeretne tehát. És ő az az ember, akivel találkozik. Olyan jövőt látok, amelyben nekünk a demokráciát védenünk kell.”

A Hírklikknek nyilatkozó protokollszakértő elmondta, van egy olyan kategória is, hogy hivatalos magánút, ilyenkor egy magáncég a meghívó, s lehet benne hivatalos találkozó is. Mindenesetre ennek fényében érdekes az, amit Havasi Bertalan tudatott velünk, nevezetesen, hogy Orbán Viktornak volt egy korábbi meghívása a Heritage Foundationtól, s kihasználva az alkalmat, most tett eleget annak. (Orbán ottani fellépésével itt foglalkoztunk bővebben.)

Görög Ibolya végezetül arra is rámutatott, hogy Donald Trump nem hivatalosan képviseli az Egyesült Államokat, vagyis az utazás magánjellegűnek tekinthető, s kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy elvben – „nagy macskakörömbe téve, de a magánutaknál az utazónak magának kellene fizetnie”. 

Egyébként azt is megtudtuk tőle, hogy ilyenkor a kormány – a Külügyminisztérium javaslatára – feloldhatja a korlátozást, és államérdeknek nyilváníthatja az utat. Ő pedig biztos abban, hogy a külügyi tárca ezt meg is tette. Mint megjegyezte: valószínűnek tartja, hogy ők látnak olyat ebben a mai helyzetben, ami alapján ez a látogatás jó lehet Magyarország számára.

A külügy hallgat

A magunk részéről megkérdeztük a KKM-et is, hogy magán- vagy hivatalos út volt-e, ha ez utóbbi, akkor mégis mitől vált azzá egy nem hivatalban lévő politikus meghívására tett vizit? Erre a kérdésünkre éppen úgy nem kaptunk azonban választ, mint arra, hogy Orbánnal együtt utazott-e Szijjártó Péter, továbbá, hogy ki állta a cechet.  


Orbán amerikai útjával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük mind Havasi Bertalannak, mind pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályára. Ezek között szerepelt az is, hogy ki állta az utazás számláját, beleértve a ki- és a hazautazás, a két amerikai város közötti repülés, a városokon belüli közlekedés, valamint a szállás költségeit? Esetleg az őt meghívó Heritage Foundation, ahol panelbeszélgetésen is részt vett? 

Havasi Bertalan válasza e-mail-fordultával meg is érkezett. Habár az tulajdonképpen megegyezett azzal a panelszöveggel, amit már korábban az MTI-nek is nyilatkozott, de akaratán kívül mégiscsak kvázi beismerte, hogy Orbán magánlátogatáson járt az Egyesült Államokban. Az általunk feltett kérdésekre (lásd a cikk végén) ugyanis a következő (amúgy másoknak is már ellőtt) választ küldte: „Az USA volt és – reményeink szerint – leendő elnöke meghívására látogatott Orbán Viktor miniszterelnök az Egyesült Államokba. Egyben eleget tett a Heritage Found korábbi meghívásának is. A miniszterelnöki út célja az volt, hogy helyreállítsa a magyar-amerikai barátságot. Mivel Orbán Viktort felesége nem tudta elkísérni, a lánya segítette ki, és elutazott vele a Trump házaspárral lezajlott találkozóra. Orbán Viktor a lánya utazásának költségeit az ilyenkor érvényes szabályok szerint saját maga fizeti ki.

A fentiekből közvetett válasz pedig kiolvasható. Egyrészt az, hogy Orbán magánmeghívásra utazott az USA-ba (amit egyébként tudni lehetett, ld. fent), másrészt pedig az, hogy nem Orbán állta a cechet. Mert bár Havasi arra nem adott választ, hogy vajon Orbán fizetett-e, de azt fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a lánya maga fizet az útért. Ebből az következik, hogy a miniszterelnök nem, s ha ő nem, akkor a kíséretének a tagjai sem. Azaz ismét csak a magyar adófizetők pénzét költötték. Ezúttal egy olyan útra, ami leginkább Orbán számára volt csak előnyös. Azt ugyanis nem látni, hogy milyen haszna származhat belőle az országnak. 

Amit kérdeztünk: 

– Ha családi meghívásra látogatott a miniszterelnök úr az Egyesült Államokba, akkor az út ezek szerint nem hivatalos volt?  Vagy ha mégis, akkor mitől vált azzá?

– Hány tagú volt a kísérete?

– Együtt utazott-e a magyar küldöttség, beleértve Szijjártó Páter külügyminisztert is (aki tényleg bonyolított hivatalos programot is)? 

– Ki állta az utazás számláját, beleértve a ki- és a hazautazás, a két amerikai város közötti repülés, a városokon belüli, valamint a szállás költségeit? Esetleg az őt meghívó Heritage Foundation, ahol panelbeszélgetésen is részt vett? 

– Hogyan, milyen repülőgéppel utazott Orbán Viktor és a kísérete az USA-ba és az országon belül (a fővárosból Floridába)?

Mint fent írtuk, a külügyi tárca nem reagált a megkeresésünkre. Ha kapunk választ, frissítjük a cikkünket.