Orbán meghívattatta magát Trumppal, nem az ex-elnök kezdeményezte a találkozót

HírKlikk 2024. március 9. 15:45 2024. márc. 9. 15:45

A Biden-adminisztráció hivatalosan is megerősítette a CNN-nek, hogy a Fehér Ház nem hívta meg az „autokrata” vezetőt, és Orbán sem folyamodott találkozóért Joe Biden elnökkel. A mindig jól értesült amerikai hírtelevízió – több forrására is hivatkozva – megerősítette George Lazarnak a Hírklikk által már ismertetett Facebook-posztjában foglaltakat, miszerint Donald Trump és Orbán Viktor pénteki Mar-a-Lago-i találkozója csak komoly tartalom nélküli társas esemény volt. Közben Joe Biden alaposan odaszúrt Trumpnak és Orbánnak is.

Donald Trump tanácsadóinak egy kis csoportja kíséretében találkozott Orbán Viktorral, akivel mintegy egy órát töltött a Mar-a-Lago-i rezidenciáján – mondták el a CNN ügyet ismerő forrásai.  Ezt követően Trump elvitte magával az európai „autokrata vezetőt” a klubba, egy, a csak a tagok számára nyitott koncertre.  

A CNN egyik forrása „társas eseménynek” nevezte a találkozót, amelynek nem volt előre rögzített tematikája. Egy másik forrás szerint barátinak lehet azt nevezni. Egy további forrás szerint Orbán kérte, hogy találkozhasson Trumppal. 

A Biden-adminisztráció közben már hivatalosan is megerősítette, hogy Orbán nem kapott meghívót a Fehér Házba, azt maga sem kérte. Joe Biden ugyanakkor aggasztónak nevezte a két politikus találkozóját. Legalábbis, amikor megkérdezték tőle, hogy aggasztja-e az ügy, a következőképpen válaszolt: „Ha nem aggódnék, akkor Önnek lenne oka aggodalomra”.

Az amerikai kormányzat eddig javarészt elutasította, hogy kommentálja Orbán és Trump eddigi találkozóit, de az elnök ezúttal megragadta az alkalmat arra, hogy éles megjegyzéseket tegyen rá. Pénteken este, a csataövezetként számon tartott Pennsylvaniában tartott kampánybeszédében – Trump nevének említése nélkül – feltette a kérdést, amit rögvest meg is válaszolt: „Tudják-e kivel találkozik ma Mar-a-Lago-ban? A magyar Orbánnal, aki feketén-fehéren kijelentette, hogy a demokrácia szerinte nem működik – diktatúrát szeretne tehát. És ő az az ember, akivel találkozik. Olyan jövőt látok, amelyben nekünk a demokráciát védenünk kell.”

A CNN megjegyzi, hogy Orbán szélsőjobbos populizmusa, éles bevándorlásellenessége, a keresztény nacionalizmusa és az LMBTQ-jogokkal szembeni ellenségessége népszerű ideológiai modellt jelent Trump és követői számára. 

Korábban George Lazar Amerikában élő magyar származású, Magyarországgal napi kapcsolatot ápoló, a magyar közügyekről gyakran posztoló közíró Facebook-posztjára hivatkozva beszámoltunk arról, hogy nem más járta ki Orbán Viktor látogatását Donald Trump ex-amerikai elnök Mar-a-Lago-i birtokán, mint egy szintén ex, David Cornstein, a Trump által elnöksége alatt kinevezett amerikai budapesti nagykövet, aki saját bevallása szerint – gatyára vetkőzve – utazott vissza Washingtonból Budapestre Orbánnal, a nem kormánygépnek nevezett kormánygépen az amerikai látogatásáról hazatérő magyar miniszterelnökkel.