Csalással vádolják Donald Trumpot – ő az ügyészt és a bírót gyalázza

Nagy Mariann 2023. október 5. 09:40 2023. okt. 5. 09:40

Donald Trumpot súlyos csalással vádolják és eltilthatják az üzleti tevékenységtől. A volt amerikai elnök, aki másodszor is megpróbál bejutni a Fehér Házba, viszonzásul útszéli hangon szidalmaz bírót és ügyészt, uszít az igazságszolgáltatás ellen. 

Trumpot kezdi utolérni a múltja: a héten kellett először bíróság elé állnia, miközben még három, további eljárásban vádolják, még súlyosabb bűncselekményekkel is. Az első per New Yorkban indult ellene és az a vádlott számára különösen kínos: az államügyész szerint milliárdos nagyságrendű csalásokkal jutott új meg új hitelekhez úgy, hogy sokszorosan felértékelten adta meg a fedezetül szolgáló ingatlanjai értékét. Trump éppen ingatlanspekulációkkal szerezte vagyonát, meggazdagodva hírnevét, s ha kiderülnek a csalások, oda az oly sikeres üzletember képe, amelyet magáról mindig is mutatott. „Egy dolog, miket mond a televízióban, s hogy felkerül a leggazdagabbak listájára a Forbes magazinban – de egészen más, ha üzleti tevékenységet folytat New York államban”, olvasta fejére a vád képviselője.

Tekintettel a cselekmények súlyosságára, a bíró már megvonta az elnök és családja birtokában lévő New York-i ingatlanok kezelésének jogát –  lévén, hogy elmarasztalása esetén 250 millió dolláros büntetést kell fizetnie a csalárd ügyletekért.

Donald Trump, a tőle megszokott stílusban és hangnemben ment át ellentámadásba. Nem a vádakkal foglalkozott, hanem a vádlók személyével. Abból kiindulva, hogy az eljárásban mind az államügyész, mind a bíró demokrata párti szavazóként van nyilvántartva, arról beszélt, hogy mint republikánus elnökjelöltet támadják, „példátlan, politikailag motivált boszorkányüldözésről van szó.”  

Trump, a populista propaganda gyakorlott és gátlástalan mestere szinte egyfolytában, tárgyalás előtt, alatt és után nyilatkozott a médiának, így ezen az úton is nagy nyilvánosságot kapott. Szó szerint „gazembernek” nevezte a tárgyalást vezető bírót, akitől el kellene venni bírói jogosítványait, „szörnyű teremtésnek” az ügyésznőt – olyan hangnemben, mintha elvetemült bűnözőkről beszélne. 

Amikor azután egy közösségi oldalon tett közzé fotót az államügyészről egy demokrata politikus oldalán, azt állítva (minden alap nélkül) hogy az asszony annak barátnője, betelt a pohár. A bíró a legszigorúbb büntetés terhe alatt utasította a gyanúsítottat, miszerint azonnal hagyjon fel az igazságszolgáltatás képviselőinek rágalmazásával, s ne használja a médiát hangulatkeltésre a bíróság, az ügyészség ellen.

Kérdés, mennyire tartja majd magát a többszörös vádlott a tilalomhoz, de annyi tény: a lehetőség, hogy politikai ellenfelei áldozatának állítja be magát, bizonyítottan segíti választási kampányát. Tömegek vannak gyűlésein, ömlik hozzá a támogatók pénze. Ez bizonyára vigasztalja, de sok jóra már ebben, az első eljárásban sem számíthat. Cégének korábbi, sok éven át volt könyvelője kihallgatásakor már elismerte a mérleg-hamisítást és ellene vallott egykori ügyvédje is. Donald Trump hírnevének egy része mellett elveszítheti New York-i nagy ingatlanjait, köztük a Trump Towert is, ahol a csalási cég központja és – a tetőn – a vádlott lakása van. Az otthon ezer négyzetméteres – három szinten. Ebből kiindulva a vagyonnyilatkozatban háromezer négyzetméter szerepelt...



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom