Csehország ellenőrizni kezdte az országba érkező utasokat

HírKlikk 2020. január 26. 14:51 2020. jan. 26. 14:51

Csehország vasárnap ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket – jelentette be Facebook-profilján Andrej Babis cseh miniszterelnök.

A kormányfő szerint a prágai Václav Havel repülőtéren orvosok, egészségügyi szakemberek és tűzoltók vannak készenlétben, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak.

A repülőtéren az utasok számára már hozzáférhetőek mindazok az információk, amelyek tájékoztatnak, hogyan kell eljárni, ha az ember rosszul érzi magát, és lehetőség van egy első ellenőrzésre is, nem jelentek-e meg náluk a koronavírusra utaló tünetek – írja Babis.

Eddig még nem volt szükség beavatkozásra, de a forgatókönyv már kész. „Amennyiben a repülő fedélzetén egy konkrét személynél gyanús tüneteket észlelnek, a repülőtér azonnal beindítja a készenléti terv szerinti intézkedéseket" – tájékoztatott a kormányfő. Minden esetet azonnal kivizsgálnak, és a betegséggyanús személyt karanténba zárják – tette hozzá.

Pontosabb és részletesebb tájékoztatást ezzel kapcsolatban Adam Vojtech egészégügyi miniszter ad, aki vasárnap délutánra sajtóértekezletet jelentett be. A tárca közleménye szerint, a miniszter egyebek között arról kívánja tájékoztatni a közvéleményt, hogyan fognak eljárni a cseh hatóságok a koronavírus európai megjelenése és terjedése esetén.

Csehországban eddig nem jelent meg a koronavírus, de egy cseh állampolgárt a vietnami Danangban koronavírusos tünetekkel kezelnek. Adam Vojtech szerint, a csehországi kórházak fertőző beteg osztályain készültség van. „A helyzetet semmiképpen sem becsüljük le, a higiénikusok intenzíven dolgoznak" – írta a miniszter a Twitter közösségi mikroblog portálon.

„Felkészültek vagyunk, levontuk a tanulságokat a 17 évvel ezelőtti SARS-járványból" – nyilatkozta Eva Gottwaldová országos tisztiorvos az iDnes című internetes portálnak. Megjegyezte: pánikra nincs ok.

A Právo című napilap szombaton arról írt, hogy a koronavírus esetleges megjelenésére a civil egészségügyi hálózat mellett, a katonai egészségügyi szakemberek is fel vannak készülve. A hadseregnek Techonínben – Prágától északkeletre, az Orlické hory hegyalján – fertőző betegségek kezelésre szakosodott speciális kórháza van. Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkarának szóvivője szerint, a kórház szükség esetén, 12 órán belül teljes mértékben üzemképes lesz.

Forrás: MTI/Hírklikk