Csendes tüntetés egy belarusz ellenálló halála miatt

HírKlikk 2020. november 14. 06:00 2020. nov. 14. 06:00

Ezrek demonstráltak Fehéroroszországban és Litvániában amiatt, hogy egy belarusz művész – hatósági előállítását követően – a kórházban belehalt sérüléseibe.

A 31 éves Raman Bandarenka festő szerda éjjel Minszkben civil ruhásokkal keveredett verekedésbe, majd előállították, illetve kórházba szállították azzal, hogy a verekedés közben sérült meg. Az életét többórás műtéttel sem tudták megmenteni. Ezután felmerült a gyanú, hogy sérüléseit az őrizeti fogságban szerezte.

A minszki csendes megemlékezés résztvevői Szvjatlana Cihanouszkaja felhívására gyűltek össze. Az ellenzéki vezető azt mondta, Bandarenkáért, a politikai foglyokért, azokért, akik meghaltak egy új Belaruszért, mindent el fognak követni a hatalmi rezsim meggyengítéséért, a jog érvényesüléséért, és a szabad választásokért.

Belaruszban Aljakszandr Lukasenka elnök augusztusi újraválasztása óta folyamatosan zajlanak tüntetések, mert az ellenzék és hívei szerint, az elnök választási csalással tartotta meg hatalmát. A tüntetések kezdete óta, már több tiltakozó életét veszítette a belarusz hatóság erőszakos fellépése következtében. Tüntetők ezreit vették őrizetbe, és sokakat meg is kínoztak – írja az Euronews.

Egyes uniós tagországok arra kérték az Európai Bizottságot, készítsen gazdasági tervet a belarusz demokratikus változások támogatására, amire a Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen úgy reagált, hogy az unió készen áll arra, hogy gazdasági eszközeit mobilizálja a fehéroroszországi demokratikus változások érdekében.

Forrás: Euronews