Cser-Palkovics András: a kormány alapjaiban csorbítja az önkormányzatiságot a paksi iparűzési adó elvételével

HírKlikk 2024. augusztus 14. 16:45 2024. aug. 14. 16:45

Elfogadhatatlannak nevezte Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, hogy a paksi atomerőmű területének különleges gazdasági övezetté nyilvánításával a kabinet elvonta a várostól az alapvető szolgáltatásokhoz szükséges forrásokat.

Semmilyen kormányzati intézkedéssel nem tudok egyetérteni, amely szinte egyik napról a másikra, egy költségvetési év közben, előzetes egyeztetés, konzultáció nélkül, egyoldalúan von el forrásokat egy vagy több önkormányzattól – nyilatkozta az Indexnek Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár fideszes polgármestere azzal kapcsolatban fogalmazott meg ismételten kritikát a saját kormányával szemben, hogy az Orbán-kabinet az orosz-ukrán háborúra hivatkozva, augusztustól elvonta a várostól a Paksi Atomerőmű által fizetett, nagyjából hétmilliárd forint iparűzési adót.

Szerinte a paksi iparűzési adó elvétele olyan alapvető szolgáltatásokat veszélyeztethet, mint például a bölcsőde, óvoda, szociális intézmények működése, ráadásul az intézkedés közvetlenül a választások utánra való időzítését is szerencsétlennek nevezte. Nem véletlenül, hiszen, mint arról a Hírklikk is beszámolt, a kormány néhány órával a hatályba lépése előtt a Magyar Közlönyben jelentette meg, hogy augusztus elsejétől különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a Paks közigazgatási területén elhelyezkedő, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő ingatlanokat.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddig a paksi önkormányzati tulajdonban álló közterület tulajdonjogát a Tolna Vármegyei Önkormányzat szerzi meg, illetve gyakorolja a feladat- és hatásköröket. Továbbá „a különleges gazdasági övezet helyi adókötelezettségéből származó bevétel Tolna Vármegye Önkormányzatát illeti a bevétel 62,5 százalékának erejéig, valamint Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatát illeti a bevétel 37,5 százalékának erejéig”. Mindez azután történt, hogy a június 9-i önkormányzati választáson a paksiak leváltották a fideszes polgármestert, Szabó Pétert, és a korábban az MSZP színeiben politizált, de most egy civil szervezet, a Paksi Deák Ferenc Egyesület színeiben indult Heringes Anitát választották meg. 

Mindezzel kapcsolatban Cser-Palkovics András kifejtette, az alapvető szolgáltatásokat ma már elsősorban nem állami támogatásból, hanem az iparűzési adóból működtetik az önkormányzatok, amelynek ilyen drasztikus, 37 százalékos elvonása már a település működését teheti kockára.

„Meggyőződésem szerint a helyi adó nem csak gazdasági és helyi önkormányzati pénzügyi eszköz, hanem annak jogi, gazdasági és morális elismerése, hogy a lokális közösségnek joga van azon javak egy részét magánál tartani, felhasználásáról az önkormányzatiság alapján helyben dönteni, melyeket maga is termelt meg. Ezt az elvet is alapjaiban csorbítja, ha hirtelen és centralizált döntésekkel változtatnak egy önkormányzat életén" – fűzte hozzá Cser-Palkovics András, aki a kormánynál ismét szorgalmazza az önkormányzati feladatellátási és finanszírozási rendszer érdemi, szakmai reformját.

Szabó Péter, Paks még hivatalban lévő, ám a júniusi önkormányzati választáson vereséget szenvedett, s így októberben távozó fideszes polgármestere korábban arról beszélt a Telex videójában, hogy miután a városnak nem kormánypárti vezetése lesz, egyetért a döntéssel.

 

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom