Csintalan Sándor: az EU potenciális bűnözőként tekint Magyarországra

HírKlikk 2023. január 13. 07:55 2023. jan. 13. 07:55

Rejtély, hogy miért, de Magyarországon vannak olyanok, akik a legszörnyűbb tapasztalatok ellenére is egyfajta reményt látnak a fasizmusban és a faji, etnikai alapú politizálásban. Ráadásul a magyar politika a nemzeti közösségben félelmet akar kelteni, mert csak így tetszeleghet a megmentő szerepben – véli Csintalan Sándor. Az egykori szocialista politikus, jelenlegi publicista a Klikk TV Mélyvíz című műsorában arról is beszélt, hogy amíg a kormány bűnbakokra tereli a figyelmet, addig nem látják az emberek, hogy milyen pocsékul élnek.

Szörnyű, hogy egy ilyen horderejű ügyben 13 év kellett ahhoz, hogy elsőfokú ítélet szülessen, így az emberek többségének halványlila gőze sincs arról, hogy mit csináltak, és hogy kik ezek – reagált Csintalan Sándor arra, hogy Novák Katalin kegyelmet adott annak a Budaházy-ügyben érintett hét embernek, akik szó szerint megverték őt. Nem tudják, hogy „amikor a rendőrség letartóztatta őket, akkor ezzel megállították a fizikai terror folyamatát” – tette hozzá. 

„Hiszem, hogy a büntetésvégrehajtásnak az a célja, hogy a bűn elnyerje méltó jutalmát, azaz a büntetést” – mondta, majd kifejtette, abban is mélyen hisz, hogy ennek tilos méltánytalanul sokáig elhúzódnia. Az, hogy még mindig tart az ügy, szerinte felülírja a büntetőeljárás célját. Emellett tisztában van azzal, hogy ez a kegyelem nem más, mint a szélsőjobbnak, és a Fidesz elveszett szavazóinak tett gesztus. 

Több, mint harminc év munkája van abban, hogy Magyarországon a honfitársaim egy jelentős része – a legszörnyűbb tapasztalatok ellenére is –, valamiféle reményt fűznek a fasizmushoz és a faji, etnikai politizáláshoz. Rejtély, hogy miért. Én abban a hitben nőttem fel, hogy például nácizmus, vagy rasszizmus ebben az országban soha többé nem lesz. De van – gondolkodott hangosan Csintalan Sándor.

Majd azzal folytatta, hogy ez a fajta nézetrendszer egyfajta világmagyarázat lett, amire a mai politika is rájátszik, a nemzeti közösségben félelmet akar kelteni. Ehhez olyan tényezők, ellenségek kellenek, amiktől félni kell, és amelyekkel magyarázni lehet azt, hogy miért élünk pocsékul. A mostani hatalomnak köszönhető, hogy visszaüt a távolinak tűnő múlt. „Ha nem lennénk az unióban, akkor félnék attól, hogy az ország simán integrálódna Oroszországba, és attól is, hogy jóval féktelenebb lenne a nacionalista uszítás, mint most” – mondta. 

Csintalan szerint az EU viszont úgy tekint Magyarországra, mint potenciális bűnözőre, hiszen mindent figyelni fognak. Azon csodálkozott, hogy az ellenzék nem használja ezt az egyszerű dramaturgiát. A Fidesz kommunikációval mindent igyekszik elfedni. Azt mondják, hogy ez a világ félelmetes, és ettől a világtól csak és kizárólag ők védenek meg, ahogyan lelki tartást is csak ők adnak a bizonytalan embereknek. Emiatt hiszik azt sokan, hogy ez az ország a béke szigete.

Ráadásul az ellenzék egyetlen képviselője sem magyarázza el, hogy a világtól nem kell félni, mindig is apokaliptikus volt, fel kell ismerni a törvényszerűségeit, alkalmazkodni kell hozzá, és győztesen kell kikerülni belőle. Ismernünk kell önmagunkat, mik az esélyeink, mint tízmilliós ország? Meg kell mutatni, hogy hol van az a jövő, amelyben mi sikeresek lehetünk, ami annál sokkal több, minthogy Orbán Viktor azt mondja, hogy mi leszünk a lokális kivétel. Miközben tudjuk, hogy ilyen nincs, mert minden mindennel összefügg – sorolta Csintalan Sándor, aki szerint tudnunk kell adott esetben megkülönböztetni a gyilkost az áldozattól, akár most az orosz-ukrán háborúban is. Bele kell állnia az ellenzéknek az erkölcsi, gazdasági, szociális kérdésekbe, és elgondolkodni azon is, hogy mi van akkor, ha az oroszok nyernek? Mert Csintalan szerint az orbáni politika jelenleg hátráltatja a békét.

A Klikk TV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.