Már a látszatra sem ad a Fidesz, arcátlanul kampányol a közmédiában

Föld S. Péter 2024. május 4. 07:15 2024. máj. 4. 07:15

Orbán Viktor az utóbbi hetekben titkos kampányt folytatott, nem jelentették be előre, hogy hol és mikor beszél a miniszterelnök, csak a beavatottak és a megbízható meghívottak tudhatták, mikor merre jár. Orbán azonban nem tűnt el, most legutóbb a közpénzből működtetett Kossuth Rádióban a szokásos péntek reggeli, interjúnak álcázott one-man show-ban dicsérte a Fideszt és ekézte az ellenzéket.

„A baloldal nem azért háborúpárti, mert hülye vagy gonosz, hanem mert fizetik őket. Külföldről. Azért akar a Nyugat kormányváltást Magyarországon, hogy háborús kormány jöjjön létre” Ezt mondta Orbán és most tekintsünk el attól, hogy amit mondott, köszönő viszonyban sincs a valósággal. Ez is megérne persze egy misét, mert ezek komoly kijelentések, adott esetben bajban volna a miniszterelnök, ha bíróság előtt kellene bizonyítania az állításait. És most – de tényleg csak most – azzal se foglalkozzunk, hogy Orbán és a Fidesz szemszögéből mindenki baloldali, aki nem ők. Mindenki Gyurcsány, aki nem Orbán, mindenki háborúpárti, aki nem a fideszes mantrát hajtogatja. 

„A békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz. Ha békét akarsz, szavazz a Fideszre.” Nem egy Fidesz gyűlésen – ilyen mostanában, a mérsékelt érdeklődésre való tekintettel nemigen várható, a párt úgyszólván illegalitásba vonult – mondta ezt a miniszterelnök, hanem a közpénzből fenntartott közrádióban.

A köztévében sem jobb a helyzet, a Magyar Távirati Iroda pedig, gondos szülő módjára, óvja a lakosságot a szerintük kedvezőtlen tartalmaktól, ezért amikor csak teheti, visszautasítja az ellenzék szövegeinek közlését. Az ellenzék, amelyet a fideszes újbeszél következetesen csak baloldalként emleget, majd kap öt percet a választások előtt a televízióban és feltehetőleg rövid időre a rádióba is beengedik őket. Magyarországon ugyanis demokrácia van, amit azt jelenti, hogy Orbán és a Fidesz kegyelméből jár nekik öt perc, hogy a sok ezer órányi fideszes propaganda közben elhadarhassák, amit mondani szeretnének.

Csak zárójelben jegyeznénk meg: volt olyan az elmúlt években, hogy Orbán Viktor valamelyik ünnepinek szánt beszédét alig 24 óra alatt kilencszer játszották le. 

Ami a közmédiában történik, az nem csupán tisztességtelen, hanem törvénytelen is egyben. Volna ezzel dolga a médiahatóságnak éppúgy, mint az egykori fideszes képviselőjelölt, Polt Péter vezette ügyészségnek. Már csak azért is, mert az immár évi 140 milliárd forintból fenntartott közmédiának, amint az nevéből is következne, hivatalosan a közt kellene szolgálnia. Minden magyar embert, ám ehelyett csupán egyetlen párt, az országot immár tizennégy éve túszul ejtő Fidesz szolgálatába szegődött.

Orbán és a Fidesz most bajban van, mert új szereplő tűnt fel a politikai palettán. Olyan, a hatalom közeléből nemrégiben kiebrudalt, sokak számára messiásként megjelenő népi hős, akit nem a rogáni agytröszt talált ki és állított hadrendbe. Orbán ezért már a látszatra sem ad, a Kossuth Rádióban a korábbiaknál is nyíltabb fideszes propagandát nyom, és felszólítja az embereket, hogy aki békét akar, az szavazzon a Fideszre.

Hogy milyen békét képzel el Orbán, azt nem mondja meg, de el tudjuk képzelni. „Le kell állítani a fegyverszállításokat” – értsd: Ukrajna segítését – és „béke kell”. Hogy ezután mi következik, azt már nem köti a nagyközönség orrára, akit a részletek is érdekelnek, kérdezze meg a Szijjártó Pétert Barátság érdemrenddel kitüntető Vlagyimir Putyint.

Ameddig lesz elég bólogató riporter – és a fideszes janicsárkeltetők gondoskodnak az utánpótlásról –, aki magát újságírónak álcázva, szemrebbenés nélkül képes végigasszisztálni a miniszterelnök hazug kampányát, addig Orbán hangja harsog az adófizetők által eltartott M1 tévéből, a Kossuth Rádióból, az MTI-ből.

Éjjel, nappal, minden hullámhosszon.