Csintalan Sándor: még a rendszernek vannak demokratikus jegyei, de meddig?

HírKlikk 2023. október 6. 16:20 2023. okt. 6. 16:20

„Ajánlom a kedves magyar választóközönségnek, hogy jobb lenne a haza és a nemzet sorsa szempontjából, ha kicsit többet törődnének a közélettel” – címezte meg többször is ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel a nézőket Csintalan Sándor a Klikk TV Mélyvíz című műsorában. Az ismert közéleti szereplő számos aggodalmát megfogalmazta a beszélgetésben, kezdve a nemzethalál miatti Herder-i jóslattal, a kormány keresztényüldözőkkel folytatott barátkozásán át, vagy a jelenlegi félig demokratikus félig autokratikus rendszer esetleges durvulásán keresztül egészen addig, hogy vajon a közösségi média platformok térnyerései hoznak-e majd olyan krízist, mint ahogy a könyvnyomtatás egyik nem kívánt mellékhatása a vallásháborúk lettek Európában.

„Édes, jó Istenem, hogy meg van erősítve a parlament plafonja!” – vélte Csintalan Sándor, amikor Orbán Viktor évadnyitó beszédének arra a megjegyzésére reagált, hogy alkotmányos hagyományainkhoz híven kezdi napirendi felszólalásával a miniszterelnök az őszi ülésszakot. Miről beszél ez az ember? – vetette fel, és sorolta a példákat arra, hogy miért is nem lehet a jelen rendszert alkotmányosnak nevezni. „Az, amit az Orbán és a fideszes kétharmad művelt a magyar alkotmánnyal, annak sok köze nincs a törvényes hagyományainkhoz” – jelentette ki. 

Most éppen az orosz-ukrán háborúra hivatkozva bevezetett veszélyhelyzet miatt (de korábban volt a koronavírus-járvány és a migránsok miatt is) régóta rendeleti kormányzás zajlik. A parlament házszabályára hivatkozva, a házelnök a szabadon megválasztott politikusokat bünteti milliós bírságokra egyéni tetszés szerint – ahelyett, hogy a népre bízná, legközelebb megválasztja-e majd az adott országgyűlési képviselőt. De Csintalan Sándor számára kiábrándító az is – és méltatlannak tartja a polgári jogok tiszteletben tartásához –, hogy az Országgyűlés nem fideszes képviselői (leszámítva a Mi Hazánk-at, mert tőlük nem vár el demokratikus magatartást) is beletörődtek abba, hogy Hadházy Ákosnak pusztán azért nem engedte Kövér László átvenni a mandátumát, mert az nem akarta letenni az esküt arra az „antidemokratikus tákolmányra, amit ők alaptörvénynek hívnak”. Hadházy Ákos tevékenységével kapcsolatban még hozzátette azt is, hiába mondja mindenki, hogy unja a nép a korrupciót, és nem figyel oda. Ez a nép baja! – és fogalmazott meg ennél még pikánsabb üzenetet is a műsor rendszeres vendége a népről, ha az közömbösnek mutatja magát a honatyáink korrupciós esetei iránt.

Bűn az alkotmányosság látszatához is asszisztálni – jelentette ki Csintalan Sándor. „Aki megnézte az őszi ülésszak első napját, az megállapíthatta, hogy a miniszterelnök egy ócska demagógiát adott elő, amely ócska demagógia azonban a választók egy jelentős részére hat. Nemzeti kormány, szuverenitás és egyebek, ami persze csak a miniszterelnök és ennek a hatalmi elitnek a szuverenitása. Amikor érdekekről beszél, és azt mondja, hogy nincsenek értékek. Igen, csak az ő és az ő strómanjainak az érdekeiről van szó” – elemezte a közéleti szereplő saját benyomása szerint a parlament első őszi pengeváltásait.

Érdek és érték együtt jár – vetette fel Csintalan Sándor és példaként hozta azt, hogy augusztus 20-án a miniszterelnöknek sikerült egy keresztényüldöző grémiumot összecsődítenie államalapításunk ünnepére. „Itt alkotmányosságról és demokráciáról beszélni az baloldali túlzás” – jegyezte meg a közéleti szereplő.

„Ajánlom a kedves magyar választóközönségnek, hogy jobb lenne a haza és a nemzet sorsa szempontjából, ha kicsit többet törődnének a közélettel” – szólította meg ismét a nézőket a közéleti szereplő. Akár már csak amiatt is, hogy például meddig maradunk még a tagjai az Európai Uniónak. Csak nem lehet az iránt is közömbös a magyar nép, hogy kitáncoltat-e minket az EU-ból Orbán. „Sose azt mondtam, hogy kivisz minket az Európai Unióból a miniszterelnök, hanem azt mondtam még a nagyon régi ATV-ben, emlékszem, még Kálmán Olga is mulatott rajta, hogy úgy fogja alakítani a dolgokat bizonyos értelemben spontán és szándék nélkül, hogy ki fogunk sodródni” – emlékezett vissza Csintalan Sándor.

A Klikk TV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom