Csintalan Sándor: nincs súlya annak, mit mond Orbán Viktor

HírKlikk 2024. október 25. 08:00 2024. okt. 25. 08:00

Egyetlen megszólalás volt nagyon fontos az Európai Parlament múlt heti vitájában, Ursula von der Leyené, különösképpen, amikor az orosz-ukrán háborúról beszélt, ellenben egy szót nem ejtett a Draghi-féle jelentésről, amely az unió versenyképességét elemezte, és a megoldásokban szöges ellentéte annak, amit Orbán képvisel – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Csintalan Sándor, az MSZP politikusa.

Csintalan Sándor szerint az Európai Unióban nem nagyon értik, vagy éppen most kezdik megérteni azt, hogy Magyarországon mi zajlik. „Az, hogy Weber előállt olyannal, hogy árad a Tisza, az egy súlyos politikai baki volt, és Orbánnak a szuverenitás jegyében ez úgy hiányzott, mint egy falat kenyér.” A politikus rámutatott, az Európai Néppártnak és Manfred Webernek is van súlya, és amit mond, annak van jelentősége a magyar közvélemény számára, nem úgy, mint annak, hogy Orbán mit beszélt Trumppal, vagy az, hogy lobbiszervezeteket hoz létre, és megpróbál beavatkozni az amerikai választásba. Ez nem oszt és nem szoroz, mint a beavatkozás a szlovák, a francia és az olasz választásokba, annak viszont volt jelentősége – fogalmazott.

Kádár egész életében kevesebbet volt Moszkvában, mint Orbán már eddig

Csintalan Sándor szerint Orbán Viktor döntően odatette a névjegyét az orosz modell mellé, és szerinte ez nem Putyin iránti rajongás. „Ha nem lennénk uniós és NATO-tagok, senkit sem érdekelne, mit mond Orbán, mint ahogy Lukasenka sem. Orbán ezért sem akar kiszállni az unióból vagy NATO-ból, de mégis sodródunk egy olyan helyzet felé, ami a kirekesztésünkkel fog járni. Egy csomó ország abban érdekelt, hogy ebben a tömbök közötti versenyben összefogjanak, és ebből minket ki fognak hagyni.”

Csintalan Sándor hiányolta az EP-vitából azt is, hogy – ha már a magyar belpolitika felől közelítettek, többé-kevésbé joggal – senki meg nem kérdezte, hogy van egy olyan parlamenti határozat, amely azt mondja ki, hogy az unió parlamentjét fel kell számolni. Szerinte annak is adhattak volna nagyobb hangsúlyt, hogy az uniós soros elnökségből már csak hetek vannak hátra, hiszen december 31-én átadjuk a stafétabotot, de mit csináltak eddig?

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom