Csintalan Sándor: reménykedem, hogy olyan államfőnk lesz, amilyen még nem volt

HírKlikk 2023. november 19. 18:00 2023. nov. 19. 18:00

Nyilván bíztam benne, hogy nem azért hívott meg Novák Katalin, hogy „házhoz menjek a lószerszámért”, de azt nem gondoltam, hogy azonnal közölni fogja velem a döntését – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Csintalan Sándor. A közéleti szereplő az adás forgatása előtt járt az államfőnél, aki – Csintalan kérésére – kegyelmet adott annak a három férfinak, akik sok éve megtámadták a politikust.

Csintalan Sándor levelet írt Novák Katalin köztársasági elnöknek, amelyben kérte, hogy a még börtönben lévő három hunniás elítéltet – akik Csintalanra is rátámadtak és megverték, illetve más terror-bűncselekményeket is elkövettek –, engedjék ki. Novák Katalin meghívta hivatalába a közéleti szereplőt, s a találkozó éppen a Mélyvíz műsorának forgatása előtt történt meg.  

„Nagyon mélyen nem értettem egyet azzal, ami ma történt” – ezzel kezdte Németh Péter műsorvezető a Csintalan Sándorral folytatott beszélgetését, amelyben az is kiderült, hogy a szocialista párt tagjának karjáról éppen előző nap operáltak le egy daganatot. Ezzel együtt nem gondolta-e, hogy általa akarnak legitimálni egy olyan döntést, amely azóta nyilvánosságra is került, ugyanis a három bűnelkövetőt éppúgy szabadon engedték, mint korábban Budaházy Györgyöt? – hangzott az első kérdés. 

Az elemi dolgok felismerésével a magyar közéletben vannak problémák, de még a baráti körömben is – kezdte válaszát Csintalan. Majd azzal folytatta, akik ismerik, tudják, hogy nem legitimálja a magyar nyilas mozgalmat. Ugyanakkor úgy gondolja, ez az eljárás „iszonyú régen zajlik”.Engem pofán vágtak, de amikor utánanéztem ezeknek az embereknek és a körülményeiknek – ráadásul hét támadóm volt, és a többiek nincsenek börtönben, nem is lettek meggyanúsítva –, mérlegeltem.” Úgy vélte, ha megfelelően nyomoztak volna, és az igazságszolgáltatás is olyan lett volna, akkor ezek az emberek – ha ők voltak az elkövetők –, már régen kint lennének. Hozzátette, nem hajlandó a nevét és a lelkét adni azért, hogy három élet menjen tönkre azért, mert „hülyére lettem verve”. 

Politikai naivitás azt gondolni, hogy az államfőt Csintalan pár soros levele olyan mélyen megérintette, hogy mérlegelte, majd a beszélgetésük nyomán eldöntötte, kegyelmet ad ezeknek az embereknek – vetette fel a műsorvezető. Nyilván nem úgy hívott meg, hogy nem volt benne előzetes megfontolás – felelte Csintalan Sándor. Szerinte nyilvánvalóan nem ő ihlette meg a helyszínen, de Novák Katalin elmondta neki, hogy nem szereti ezt a kegyelmi jogkört, és már gondolkodott azon, hogy ő megbocsáthat, de az áldozat – jelen esetben ő – megbocsát-e. Mivel a találkozáson ez kiderült, megkegyelmezett. 

Csintalan Sándor úgy gondolta, hogy az előző köztársasági elnökkel szemben, aki „soha semmiért nem vállalt felelősséget”, az elnök asszony szuverén döntése „mindennel szembemegy, ami idáig volt”.  Németh Péter szerint ez beleillik abba a sorba, amikor a szélsőjobbnak tesznek gesztusokat és nem hiszi, hogy az államfő ne egyeztetett volna erről Orbán Viktorral. Csintalan erre azt felelte „engem meggyőzött” és úgy látta, hogy Novák Katalin „nem rajongója a nyilas mozgalomnak”.

Csintalan elmondta azt is, hogy az elnök asszonynak kifejtette, mennyire szörnyűnek tartja az előző kegyelmet és azt, ami a szabadon engedett Budaházy körül zajlott. Arról is tájékoztatta őt, miért kéri a három ember szabadságát. A beszélgetés végén pedig megjegyezte: „elnök asszony, ugye tudja, hogy most mind a kettőnket hülyének néznek”. Novák Katalin – Csintalan szerint – nem sértődött meg, nem dobta őt ki, viszont a mintegy fél órás beszélgetés alatt jelezte, ha a megtámadott nem bocsátott volna meg, akkor nem hagyja jóvá a kegyelmi kérvényt. 

Csintalan Sándor emlékeztetett arra, már az egykori bírósági tárgyalás első napján is jelezte, amikor végignézett a vádlottak padján, nem volt teljesen meggyőződve arról, hogy az a három ember támadta meg. Majd hozzátette amikor elment Novák Katalinhoz, a Sándor Palotánál találkozott az elítéltek feleségeivel, és ahogy mondta, amikor bement, kétségbeesett asszonyokat látott, de kijőve boldoggá tette őket, amikor közölhette velük a három férfi szabadulásának hírét. 

 

 

 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom