Csírájukban igyekszik elfojtani a tüntetéseket Belaruszban a karhatalom

HírKlikk 2020. november 30. 10:37 2020. nov. 30. 10:37

Vasárnap országszerte legalább 250 embert vettek őrizetbe, többségüket akkor, amikor néhány fős csoportokban csak indultak volna a tüntetésre, hogy a Belaruszt 26 éve irányító elnök ellen tiltakozzanak.

Lassan felőrli a négy hónapja tartó tüntetéssorozatot a belarusz karhatalom. A vasárnaponként tartott tüntetések létszáma egyre csökken, ahogy halványul az esélye annak, hogy a tüntetésekkel sikerül lemondatni Alekszandr Lukasenkót – írja a Telex.

Az országot 26 éve irányító elnök hatalma ugyanakkor nem áll biztos lábakon, ám ez leginkább azt valószínűsíti, hogy egy Moszkvának kedvező, irányított hatalomváltás következhet be. Lukasenko a héten már – nem először – jelezte, hogy az új alkotmány életbe léptetésével – amit Moszkva szorgalmaz – már nem fog újra indulni. Az új alkotmány kidolgozásának azonban még nincs menetrendje, az elnök hosszú időnyerésre játszik a Kremllel szemben, amellyel pénzügyi viták miatt mindig is ellentmondásos volt a viszonya, annak ellenére, hogy Belarusz Oroszország legszorosabb szövetségese. Lukasenko alkupozícióját mindenképpen erősíti, ha a karhatalommal képes végleg visszaszorítani a tüntetéseket, amire úgy tűnik, minden esélye megvan.

Vasárnap 250 embert vettek őrizetbe országszerte, főként Minszkben, és előállítottak több újságírót is. A tüntetések koreográfiája hasonló, mint az elmúlt hónapokban, de változtak az erőviszonyok. A karhatalom egyre hamarabb lép fel, hogy addig akadályozza meg a tüntetőket, amíg nem gyűlnek össze nagy tömegben. Így sokakat már otthonuk közelében begyűjtöttek – hol egyszerűen azért, mert gyanúsak voltak azzal, hogy egyszerre négyen öten mennek valahová, hol azért, mert az ellenzék szimbólumaként használt fehér-piros-fehér lobogó volt náluk.

A rendőrök követték a tiltakozókat a lakónegyedekben a házak udvarába és könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. A belváros nagy részét a biztonsági erők kordonokkal zárták le.

A Kreml visszafogottan támogatja Lukasenkót, de lényegében leváltását készíti elő, ami formálisan ugyan egybeesik a tüntetők követelésével, hosszabb távon azonban Moszkva befolyásának további növekedését jelenti az 1991 óta független, volt szovjet tagköztársaságban.