Csókay András: vannak fideszes megmondóemberek, akikből olyan gyűlölet árad, ami sokkal rosszabb, mint amit Bese Gergő csinált

HírKlikk 2024. szeptember 10. 11:30 2024. szept. 10. 11:30

Súlyos ügy foglalkoztatja a katolikus egyházat, és a hazai közéletet: a Válasz Online írta meg, hogy a katolikus egyház egyik, a közéletből is ismert plébánosa, Bese Gergő homoszexuális partikra járt, és intim kapcsolatba keveredett más férfiakkal.

Amint az ATV Híradó is emlékeztet, Bese Gergő az a pap, aki korábban az egyik legerőteljesebben szólalt fel a homoszexualitás, és az lmbtq közösség ellen. Neve onnan is ismerős lehet, hogy ő volt az, aki megáldotta Orbán Viktor irodáját a Karmelitában. Az események napvilágra kerülése óta felfüggesztett pap a hétvégén a TikTok-on keresztül üzent.

Bese Gergő úgy fogalmazott, szeretne bocsánatot kérni mindenkitől, akiket az elmúlt napok eseményei fájdalommal töltöttek el, és akiket esetleg megbántott. A felfüggesztette plébános a 777 blognak pedig arról írt, rászedték őt és kihasználták a naivitását. Azt azonban nem árulta el, hogy a rászedés hogyan vezethetett a homoszexuális összejövetelig. 

A Híradó megkérdezte a Kalocsa-kecskeméti főegyházmegye érsekétől, hogy ha már régebben is tudtak az ügyről, akkor miért nem függesztették fel korábban, illetve arra is kíváncsiak voltak, tudják-e, kik szedték rá Bese Gergőt arra, hogy homoszexuális viszonyokba keveredjen. 

Bábel Balázs érsek közleményében azt írta, egyetlen médiumnak sem kíván nyilatkozni, és hozzátette, hogy a felfüggesztés a legsúlyosabb kiszabható büntetés, amely kifejezi, hogy súlyosan elítélik Bese Gergő cselekedeteit. 

Lukácsi Katalin hitoktató úgy fogalmazott a Híradónak: „egyvalakiktől nem kért bocsánatot: a sorstársaitól, akik ellen ő gyűlöletet keltett, az LMBTQ-mozgalom tagjaitól, a szexuális és nemi irányultságú kisebbségektől. tőlük kellene és egyben saját magától is". Úgy véli, Bese Gergő valószínűleg gyűlölte saját magában homoszexuális hajlamait.

A katolikus egyetemi tanár szerint a lelkipásztoroknak ki kell állniuk az egyház tanítása mellett, de a hatalommal való összefonódás nem elfogadható. „Az hogy pártok mellett valaki kiálljon, hogy a párt kampányával teljesen azonosulva, akár a gyűlöletig menően akár az ellenfelet szidalmazza, bírálja, mindezt leöntve egy ilyen ájtatos mázzal, ez biztosan megengedhetetlen, és itt van azért főpásztori felelősség is" – magyarázta Heidl György egyetemi tanár és filozófiatörténész.

Csókay András katolikus idegsebész azt mondta a híradónak, Bese Gergő bűnt követett el, de mindenkinek azt tanácsolja: ne ítéljünk, hogy ne ítéltessünk. Az idegsebész szerint „vannak olyan fideszes megmondóemberek, akikből olyan gyűlölet árad, hogy az sokkal rosszabb, mint amit Bese Gergő csinált".

A Híradó egy egyházjogásztól megtudta, hogy most egy belső kivizsgálás következik, amely azt célozza, hogy kiderüljön, vannak-e további egyházi érintettjei az ügynek, illetve történt-e bűncselekmény. Amennyiben igen, az egyházjog előírja, hogy feljelentést tegyenek a rendőrségen. Felfüggesztésével Bese Gergő tagja marad az egyháznak, de nem szolgáltathat ki szentségeket, és azok felvétele is tiltott számára. 

Forrás: atv.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom