Csökkenni fognak a lakásárak

HírKlikk 2020. augusztus 2. 20:30 2020. aug. 2. 20:30

A következő egy évben Budapesten a használt lakások ára átlagosan 5, vidéken 8-13 százalékkal eshet – prognosztizálja a GKI és a Masterplast közös felmérése. A lakáspiaci cégek kilátásai 2019 közepe óta romlanak, erre áprilisban még a járvány is „rátett egy lapáttal”. A júliusi felmérés során, enyhe pozitív korrekció következett be mind országos átlagban, mind a fővárosban az egy negyedévvel korábbihoz képest, de a kilátások még így sem igazán derűlátók.

A napi.hu ismerteti a felmérést, amely szerint a lakáspiaccal kapcsolatban lévő cégek várakozásai 2020 áprilisában – nagyrészt a koronavírus okozta negatív hatások következtében – lényegesen romlottak a januárihoz képest. Júliusban enyhe pozitív korrekció következett mind országos átlagban, mind a fővárost illetően.

A GKI fővárosi lakáspiaci indexének értéke júliusban áprilishoz képest csaknem öt ponttal emelkedett (az áprilisi 14 pontos zuhanás után), míg az országos jelzőszám három pontos emelkedést mutat (az áprilisi 15 pontos esés után). Az előbbi index éves alapon 23, az utóbbi 21 pontos csökkenést jelez. A fővárosi és vidéki lakáspiaci folyamatok némileg különböznek egymástól – írja friss elemzésében a GKI.

A lakásárak várható alakulására vonatkozó várakozásokban is tetten érhető a főváros-vidék differencia. A fővárosban számottevő többségbe kerültek az értékesítési árak stagnálására számítók (55 százalék), csökkenő árakat 35, míg áremelkedést 10 százalék jósol.

Az előrejelzések alapján, a következő 12 hónapban fővárosi átlagban öt százalék körüli árcsökkenés várható – szemben az áprilisi kilenc-tíz százalékos csökkenési várakozással. A keleti régióban továbbra is általános az árcsökkenési várakozás, átlagosan 12 százalékos esést jósolnak, míg a válaszolók 20 százaléka stabil árakat vetít előre.

A nyugati országrészben a felmérés résztvevőinek 29 százaléka stagnáló, 71 százaléka mérséklődő árakra számít, ez alapján hét százalék körüli potenciális árcsökkenés várható.

A következő egy évben csökkenő lakásbérleti díjakra a megkérdezettek 70, stagnálásra 24, növekedésre hat százaléka számít. A várható díjcsökkenés mindhárom vizsgált régióban tíz százalék feletti csakúgy, mint egy negyedévvel korábban

 
Forrás: Hírklikk