Csökkent kognitív képességekkel rendelkeznek a Brexitre szavazók

HírKlikk 2023. november 26. 18:45 2023. nov. 26. 18:45

Magyarán szólva butábbaknak nevezi őket egy friss tanulmány.

A PLOS One folyóiratban megjelent új tanulmányban Chris Dawson és Paul Baker kutatók azt vizsgálták, milyen gondolkozási képességekkel rendelkeztek a kilépésre szavazók. A tudósok 3183 brit pár adatait elemezték – írja szemléjében az Index.

A gyengébb kognitív képességekkel rendelkezők könnyebben bedőlnek az ígéreteknek és álhíreknek.A gyengébb gondolkozási képességekkel rendelkezők könnyebben engednek érzelmeiknek, és fogékonyabbak a dezinformációkra. A kutatók arra jutottak, hogy a legjobb kognitív képességekkel rendelkező szavazók háromnegyede a bennmaradásra voksolt.

Ez a korreláció a jövedelemtől, iskolai végzettségtől, életkortól függetlenül fennállt. Még azoknál a pároknál is, ahol eltérően szavaztak, a maradásra szavazó partner nagyobb valószínűséggel teljesített jobban a kognitív teszteken, mint a kilépésre szavazó partner.

Bár az intelligencia szintje közel sem az egyetlen tényező, ami befolyásolta a döntést, mégis a szavazók jellemző profileleme volt a kutatás szerint.

2020 februárjában vált hivatalossá, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Ma, csaknem négy évvel később a kilépésre szavazók mindössze egyötöde gondolja úgy, hogy jól jártak a távozással, noha a David Cameron miniszterelnök által 2016-ban kezdeményezett népszavazáson a lakosság több mint 50 százaléka támogatta a kiugrást.

 

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom