Csókos zenészeknek milliárdok, az állami cégek viszont az út szélén

HírKlikk 2020. július 31. 10:39 2020. júl. 31. 10:39

Érthetetlen és átláthatatlan, hogyan kívánja a kormány támogatni a sokszor százmilliókkal kitömött haveri popzenészeket, miközben a saját cégeinek dolgozóit és családjaikat kizsigereli – erről beszélt Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja csütörtök este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Felfoghatatlan, hogy a kormány miért engedi az állami cégeket hosszú évek óta lerohadni, miközben az ott dolgozókat és családjukat az út szélén hagyja. Ugyanakkor a kegyelt popzenészeket milliárdokkal támogatják, de azt is csak mutyizva, hiszen érdemben nem egyeztetnek a könnyűzeneipar szereplőivel. „Mi a héten találkoztunk a szakma képviselőivel, és nemcsak a zenészekkel, hanem a háttércsapattal is.  Az ő számításaik szerint, mintegy 40 milliárd forinttól esnek el az érintett cégek a koronavírus-járványhelyzet miatt: itt munkahelyek fognak megszűnni” – figyelmeztetett a szocialista Harangozó Tamás.

„A másik érdekesség, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség – nem mellesleg Orbán Ráhel bizalmasa – fogja osztani a támogatásokat, szóval majd meglátjuk, hogy a Kárpátia és Ákos mennyit kap” – jegyezte meg Hajnal Miklós a Momentumtól.

„Kifejezetten megalázóak és követhetetlenek voltak az eddigi támogatások, és megint kézből etetés lesz, nem arról fog szólni, hogy kinek milyen az anyagi háttere” – tette hozzá Harangozó.

Áttérve az állami cégek helyzetére, a Momentum politikusa kiemelte a postabotrányt. Elmondta, a postások már országos sztrájkra készülnek. Tíz éve megy a sikerpropaganda arról, hogy a magyar gazdaság hogyan erősödik. Ehhez képest, egy állami vállalat – úgy tűnik – nem képes nyereséges lenni, annak ellenére, hogy a nemzeti konzultáció jelenleg is dübörög. Az elmúlt években volt belőle jó pár, tehát a posta számláját felturbózta a kormány. Nem tudják megfelelően vezetni az állami vállalatokat, itt komoly kormányzásbeli hiányosságok vannak, a bért pedig már év elején rendezni kellett volna” – mutatta be részletesen Hajnal Miklós.

„Ha van olyan terület, amely piaci szempontból nyertese a járványnak, az pont a csomagszállítás” – vette át a szót Harangozó. „Ha képes lenne a Magyar Posta ezzel lépést tartani, akkor nemhogy veszteséggel kéne számolnia, hanem akár most éppen egy komoly, nyereséges cég is lehetne”

Reagálva arra, hogy a kormány Brüsszelre hivatkozik, amikor visszatartja a postások fizetésemelését, kifejtette, „Akkor nem hallottuk ezt a rettenetes „brüsszeli nyomást”, amikor például a vezérigazgató fizetését havi ötmillió forintra emelte a kormánydöntés. Cinikus dolog erre hivatkoznia annak a kormánynak, amely – ezek szerint, egy folyamatosan veszteséges cégnél – ötmillió forintra tudja emelni a vezérigazgató fizetését, a szerencsétlen postásnak meg nem tudja megemelni a bérét! Ha Brüsszelhez kell fordulni és engedélyt kérni, akkor hajrá, a Lufthansának a németek most adtak nagyobb összegű támogatást, hogy ne menjen tönkre a cég és az Európai Bizottság ehhez engedélyt adott. Ha lenne erre szándék és igény, akkor szerintem ezt már rég elintézhették volna” – mondta el a szocialista politikus.

„Az állami vállalatokat is nyereségessé kell tenni, és a dolgozók érdekeit is képviselni kell” – tette hozzá Hajnal Miklós.