Czeglédy Csabát nem tudták megtörni, bíróság elé viszi az őt vádoló ügyészt

HírKlikk 2018. október 30. 10:23 2018. okt. 30. 10:23

Pótmagánvádat terjesztett elő Czeglédy Csaba hivatali visszaélés bűntette miatt Szanka Ferenc ellen, aki csoportvezető ügyészként vesz részt az ellene többek közt költségvetési csalás miatt folyó büntetőeljárásban – derül ki a hvg.hu. birtokába került vádindítványból.

Ennek lényege, hogy az előzetesben ülő Czeglédy szerint Szanka szándékosan, tények elferdítésével, illetve elhallgatásával érte el, hogy szeptember elején még három hónapra meghosszabbítsák az előzetes letartóztatását, így a mai napig börtönben van – írja a hvg.hu.

A Csongrád Megyei Főügyészség még augusztus végén tett indítványt a Szegedi Járásbíróságnak arra, hogy az előzetes letartóztatását hosszabbítsa meg. Az indítványt Szanka jegyezte, majd a bíróság szeptember 3-i ülésén is fenntartotta ezt, amellett érvelve, hogy a baloldali politikusnak rács mögött kell maradnia.

„Arra hivatkozott, hogy arra utaló jelek vannak, hogy védencem megpróbálja meghiúsítani a nyomozás sikerét. Ezt egy olyan tanúnak az elmondására alapozta, aki szintén gyanúsított az alapügyben, és furcsán ’váratlanul’ kezdett terhelő dolgokat állítani. Így többek közt azt állította, hogy Czeglédy Csaba utasítására az egyik szombathelyi cégénél tartott házkutatást lényegében meghiúsították, nem mutattak meg mindent a nyomozóknak” – magyarázta Hankó Faragó Miklós.

Czeglédy ügyvédje szerint ez az állítás megdőlt, hiszen a tanúvallomást kivizsgálták, és a házkutatást végrehajtó nyomozók maguk cáfolták ezt. „Ezek után Szanka Ferenc a szeptember 3-i ülésen mégis erre hivatkozva érvelt az előzetes meghosszabbítása mellett, hogy erről tudnia kellett. Vagyis a bíróság előtt elhallgatta, hogy létezik a tanúvallomást cáfoló rendőrségi nyilatkozat, amit egyébként a védelem sem ismerhetett meg” – mondta Hankó Faragó.

Ezért Czeglédy pótmagánváddal bíróság elé viszi az ügyészt, a Szegedi Járásbíróság már iktatta is a büntetőügyet az ügyvéd szerint. A vádindítványban a hivatali visszaélés miatt Szankára felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérik, és azt is pontosan felsorolják, mely nyomozókat szeretnék tanúként beidéztetni.

Ezzel párhuzamosan kizárási indítványt terjesztettek elő a Csongrád Megyei Főügyészségen, amivel azt akarják elérni, hogy ezek után Szanka és általa vezetett csoport egyetlen ügyésze se vehessen részt a Czeglédy ellen folytatott eljárásokban. Ennek indoklásában arra hivatkoznak, hogy a törvény szerint nem járhat el olyan ügyész, akitől az adott ügy elfogulatlan megítélése valamilyen okból nem várható el.

Még szeptemberben tett Czeglédy feljelentést tett az ügyész ellen a hivatali visszaélés miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen, de ezt elutasították a bűncselekmény hiányára hivatkozva. Ez ellen is megpróbált még egy körben panasszal élni, de hiába. Ezek után élt a pótmagánvád lehetőségével.