Demensek étterme Tokióban

HírKlikk 2023. szeptember 29. 16:45 2023. szept. 29. 16:45

„Az elfelejtett rendelések étterme” nevet viseli egy étkezde Tokió egyik külvárosában. Az elnevezés jogos: a pincérek valóban gyakran elfelejtik, mit kért a vendég. A kiszolgálók ugyanis idős, demens emberek, akiknek viszont ez a foglalkoztatás nagy örömet jelent.

Japán kereken 126 milliós lakosságának mintegy 30 százaléka 65 éven felüli. Közülük becslések szerint több mint 6 millió küzd különböző betegségek, főként az Alzheimer-kór következtében demenciával, az emlékezet, az érzelmek, a teljesítőképesség kihagyásaival. Az Egészségügyi Minisztérium azzal számol, hogy 2025-re számuk 7.3 millióra nő – azaz minden ötödik, 65 évnél idősebb japán embert érint majd ez a szellemi hanyatlás. Az országban – akárcsak Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban – növekvő hiány van ápoló személyzetben, akik az időseket gondozzák, azok ellátása egyre nagyobb anyagi terheket is jelent. A japán kormány, írta a The Washington Post, a közelmúltban sürgős nemzeti projektnek nyilvánította a demens polgárok gondozását, s már erre az évre 100 millió dollár értékű keretet biztosított kutatásra, programokra.

Az utóbbiak közül az egyik, „Az elfelejtett rendelések étterme” és annak társai már évek óta működnek. A tulajdonosok egy-egy napra, ebédidőben átengedik a kiszolgálást demenseknek, akik örömmel használják ki a lehetőséget, hogy emberek között legyenek és valami hasznosat csináljanak. Igaz, hogy nem mindig jegyzik meg a rendelést és nem mindig a megfelelő asztalhoz viszik ki az ételt – de a vendégek megértőek. Az idős alkalmi pincéreket fiatalok támogatják feladatuk ellátásában: segítenek különböző színű cédulákra felírni a rendeléseket és megmutatják nekik, hogyan jelzi más-más színű virág az egyes asztalokat.

A sajátos éttermek nagyon hasznosnak bizonyulnak a demensek ellátásában, érezhetően javítják életminőségüket, sőt, még az emlékezetüket is.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom