Demeter Szilárd folytatja az ámokfutást

HírKlikk 2020. november 29. 11:20 2020. nov. 29. 11:20

A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, miniszteri biztos szerint minden rendben van a gázkamrázásával, csak az a kérdés, hol van a szólásszabadság határa.

Demeter Szilárd, a kormány kulturharcosa nem bír leállni, a Facebook oldalán ezt írta: 

Ha a gázkamra metaforáját felhasználni „ízléstelen, megbocsáthatatlan, vállalhatatlan”, akkor a Krisztus kereszthalálát meggyalázó Népszava-karikatúra, illetve annak az év karikatúrájává választása az ellenzéki újságírószervezet részéről micsoda? Vagy ha a gázkamra metaforája relativizálja a Holokausztot, tehát antiszemitizmus, akkor a Hitler-bajszos Magyar Narancs-címlap nem ugyanezt tette – relativizált – az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országában?

Csak kérdem, hogy tudjam, hol vannak az Alaptörvényben rögzített szólás- és véleményszabadság határai.

Ezek szerint Demeter Szilárdnak fogalma sincs arról, hogy egészen más műfaj egy karikatúra és egy véleménycikk. 

Egyébként meg még az sem lenne számára mentség, ha igaza lenne a karikatúrák minősítésével (szerintünk persze nincs). Mert ha más elkövet egy bűnt, akkor az nekem már mentség? Ha Orbán környezete rengeteget lop, akkor nekem is szabad lopni? 

Már Köves Slomó is tiltakozott

Egyébként már Köves Slomó is ízléstelen, méltatlan, otromba provokációnak minősítette Demeter gázkamrázós sorosozását. Mint arra a Telex felhívta a figyelmet, A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az izraeli nagykövetség után az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), vezető rabbija, Köves Slomó is felháborodottan reagált Demeter Szilárd írására. 

„Demeter Szilárd „eszmefuttatása" ízléstelen és méltatlan. Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál. A fennálló világrend érvényes konzervatív kritikáját adni nem csak lehetséges, de szükséges is. Konzervatívnak lenni azonban egyebek mellett annyit is tesz, hogy pontosan tisztában vagyunk azokkal a nyelvi keretekkel, melyeknek határait nem lépjük át, nem mossuk el. Nem vulgarizáljuk azt, amit nem lehet vulgarizálni"

– írta Köves Slomó a Telex megkeresésére.