Demeter-ügy: Téves adattal nem lehet titkot sérteni

HírKlikk 2018. október 30. 13:56 2018. okt. 30. 13:56

„Teljesen téves adatok közlésével a tárgy hiátusa okán nem lehet bűncselekményről beszélni”  szögezte le a Sztárklikknek Zamecsnik Péter. Azzal kapcsolatban kértünk tőle véleményt, hogy a kormánypártok részéről valóságos hadjárat indult Demeter Márta, az LMP társelnöke, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága alelnöke ellen amiért nem nyilvános katonai adatokat hozott nyilvánosságra, hogy lejárassa a miniszterelnököt és családját. Az általa közölt adatok azonban nem Orbán Viktorral voltak kapcsolatosak.

„A korábban államtitoknak, szolgálati titoknak, ma már nemzeti minősített adatnak nevezett információt az ezt minősítő jogszabály határozza meg, bűncselekményt csak akkor követhet el valaki, ha konkrétan a védett adatot nevezi meg” – fejtette ki a Sztárklikknek Zamecsnik Péter.

Ez esetben azonban nem ez történt, hiszen – mint arról mi is beszámoltunk – a honvédelmi bizottság LMP-s alelnöke írásbeli kérdéseiben állította, hogy Orbán Viktor lányát szállították katonai gépen Ciprusról Budapestre, később pedig azt, hogy jogosulatlanul szállt fel egy katonai missziós gépre Maróth Gáspár, a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, aki valójában nem is utazott a gépen. Utóbb kiderült, hogy nem Orbán Flóra nevű lánya volt a gépen, hanem egy Orbán L. nevű parancsnokot látogatott meg Cipruson a felesége. N. Brigitta és két éves leánya.

A „vicces” egyébként az, hogy ez utóbbi információkat részben a Honvédelmi Minisztérium, részben kormánypárti képviselők hozták utóbb nyilvánosságra. Igaz – mint ahogy azt a Népszavával hivatalosan tudatták, a Honvédség Vezérkari főnöke adott engedélyt Németh Szilárdnak arra, hogy a politikus a szükséges adatok nyilvánosságra hozatalával tisztázza az ügyet. De arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ is adott ki érdemi információkat az esettel kapcsolatban.

Mindenesetre Zamecsnik Péter szerint téves adattal nyilván nem lehet titkot sérteni. „Azt pedig el nem tudom képzelni, hogy egy katonának a kétéves gyereke milyen hadititkok tudója lehet, a személye mennyiben lehet minősített adat, ez elég morbidnak hangzik” – szögezte le. Mindezek alapján első hallásra számára nem tűnik megalapozottnak a vád.

Demetert lemondásra szólította fel a többi között Kósa Lajos és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is. Emellett a – természetesen jól értesült – Magyar Idők úgy tudja, hogy Demeter Mártát az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági szempontból újra átvilágítja, Kövér László házelnök kérésére. Kövért pedig Kósa Lajos kérte fel erre, azt állítva, Demeter nemzetbiztonsági kockázatot jelent az ország számára. Az LMP-s politikus a többi között portálunknak is kijelentette: áll elébe sorrendben immár harmadik nemzetbiztonsági átvilágításának.

A Népszava azt írja, ha a nagyjából egy hónapig tartó vizsgálat megalapozottnak bizonyul, az LMP társelnökét megfoszthatják országgyűlési bizottsági tagságától. Kövér ebben az esetben saját hatáskörben kezdeményezheti Demeter tagságának felfüggesztését, ha pedig ezek után a képviselők támogatják a felmentést, az LMP-s képviselő bizottsági posztja megszűnik. Erre a rendszerváltás óta még nem volt példa.

Az ellenzéki politikussal szemben a főügyészség is nyomozásba kezdhet, mivel nem nyilvános katonai adatokat fedett fel, mindezt azért, hogy lejárassa a miniszterelnököt és családját – írta a Magyar Idők. Demeter portálunknak azonban leszögezte: jogszerűen nézte meg és adta ki az információkat az ominózus repülésről, a kérdései teljesen törvényesek, jogosak és indokoltak voltak. S mint Zamecsnik Péter portálunknak rámutatott: „Teljesen téves adatok közlésével a tárgy hiátusa okán nem lehet bűncselekményről beszélni”.

Szerző: NVZS