Demokráciában el kell viselni, ha más vélemény is megjelenik, és arra egy diplomáciai vezető kíváncsi

NVZS 2022. november 2. 15:10 2022. nov. 2. 15:10

Álságos azt hirdetni, hogy a bíró a saját helyzetéből fakadó közérzetéről nem beszélhet. Így reagált Magyar György ügyvéd a kormánypárti sajtó által kreált ügyre, aminek az apropóját az adta, hogy az Országos Bírói Tanács két tagja látogatást tett a budapesti amerikai nagykövetnél. A jogász emlékeztetett rá, rossz lenne az üzenete annak, ha azt válaszolná, hogy a hivatali vezetők engedélye és hozzájárulása nélkül ő nem nyilatkozik. Ezért sem ért egyet azzal, hogy most a hatalmat kiszolgáló média kórusban követelte a két bíró lemondását.

Mint arról a Hírklikk is beszámolt, nagy vihart kavart (mondhatnánk, hogy a biliben) a kormányhű média egy látogatás kapcsán. Az Origótól a Pesti Srácokig vehemensen megtámadtak két bírót amiatt, mert találkozni merészeltek az új budapesti amerikai nagykövettel. Az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagja, Vasvári Csaba és Matusik Tamás keresete fel David Pressmann nagykövet, s ez utóbbi  Twitter üzenete szerint tájékoztatást adtak a magyar bírósági rendszeren belül az OBT által betöltött fontos szerepről.  A kormányhű sajtó – megtámogatva olyan kormányzati szócsövekkel, mint ifj. Lomnici Zoltán „alkotmányjogász” – a két bíró azonnali lemondását követelte. 

Az OBT közleményben utasította vissza a támadásokat, leszögezve: „egy nagykövet nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, aki saját államát képviseli egy másik államban. Súlyos hiba lenne összekeverni a politikust a politikai kinevezettel. Utóbbiakkal a bírák maguk is gyakran kapcsolatba kerülnek, figyelemmel arra, hogy a Kúria és az OBH elnöke is az”. A közlemény emellett számos példát sorol arra, hogy a bírósági szervezetrendszer évtizedek óta („demokráciákban teljesen szokásos módon”) kapcsolatban áll a Budapestre akkreditált nagykövetekkel. Példaként hozza Handó Tündét, az OBH, az Országos Bírósági Hivatal korábbi elnökét, jelenlegi alkotmánybírót, de arra is kitér, hogy az OBT több tagja – így a most két érintett, Matusik Tamás és Vasvári Csaba is – részt vett már korábban is, David Cornstein nagyköveti periódusa alatt az USA nagykövetségének függetlenség napi fogadásán. 

A kérdés az, szabad-e a bíróknak találkozni egy nagykövettel. Magyar Györgyöt kérdeztük.

Nem tudok egyetérteni azzal, hogy a bírónak ilyen formában kell ügyelni az integritására és függetlenségére, s hogy – úgymond – teljesen bekötjük a száját” – válaszolta Hírklikknek az ügyvéd. Továbbmenve: azokkal sem tud egyetérteni, akik szerint az ilyen típusú beszélgetéseket kizárólag a felkent vezetőkkel bonyolíthatja le egy másik ország diplomáciai vezetője. Ez ugyanis a számára olyan fals információkat közvetíthet, amiből torz képet kap, és nem feltétlenül reális következtetéseket von le – fűzte hozzá.

A maga részéről nem lát semmi kivetnivalót abban, amit a BBC vezetett be, nevezetesen, hogy nem kell feltétlenül egyetérteni mindenkinek egy adott területen. Ugyanakkor híve a „hallgattassák meg a másik fél elvének”, amit az előtérbe kell helyezni. S hogy mire gondol? Hát arra, hogy a központi hatalom által kinevezettek nem feltétlenül vannak azonos véleményen a testület minden tagjával, de egy demokráciában el kell tudni viselni azt, ha más vélemény is megjelenik, és azokra más országok diplomatái is kíváncsiak lehetnek. 

Magyar György végezetül leszögezte: álságos azt hirdetni, hogy a bíró a saját helyzetéből fakadó közérzetéről nem beszélhet. Hiszen nem az ítélkezési gyakorlatáról, nem egy ügynek a megítéléséről, hanem az OBT munkájáról fejtheti ki a véleményét az, akit megkérdeznek – vetette fel. S mint rámutatott: különben is rosszabb lenne az üzenete annak, ha azt válaszolná, hogy a hivatali vezetők engedélye és hozzájárulása nélkül ő nem nyilatkozik.