Deutsch a legfontosabb EP-bizottság alelnökéből az állatok szállítását vizsgáló bizottság tagja lett

HírKlikk 2021. szeptember 17. 14:50 2021. szept. 17. 14:50

Győzelmi jelentést adott ki a Fidesz EP-képviselőcsoportja, mert újra beülhetnek képviselőik a szakbizottságokba, de nem oda, ahonnan felálltak.

Az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön bejelentették, hogy a Fidesz EP-képviselői visszakapják azokat a szakbizottsági helyeket, amelyeket az Európai Néppártból való kilépéskor elvesztettek – írta a Fidesz EP-delegációja közleményében.

„Nagy siker ez a bejelentés. A hónapokon keresztül zajló tárgyalásokon képviselt határozott álláspontunk végre eredménnyel járt: az EP baloldali többségének érdekében álló jogfosztott helyzetünknek vége, és mi nyertünk. Minden fideszes képviselőnk újra részt fog venni az EP szakmai munkájában, ismét szakbizottságokban is képviselhetjük a magyar érdekeket" – értékelte a hírt Deutsch Tamás, a delegáció vezetője, aki az egyik legfontosabb bizottság – a Költségvetési Ellenőrzési (CONT) - alelnökéből az állatok szállítás közbeni védelmével foglalkozó vizsgálóbizottság (ANIT) tagja lett, a CONT-ban pedig póttag.

Deutsch antidemokratikus és jogellenes állapotnak nevezte, hogy a fideszes képviselők a néppárti kilépés óta nem vehettek részt a szakbizottságok munkájában. Ezt azzal magyarázta, hogy a parlament „baloldali többsége" nem hozta meg a politikai döntést, hogy a Fidesz-képviselők milyen szakbizottsági helyeket kapjanak.

A győzelem mögött: alelnökökből póttagok

Az egyes pártok képviselőcsoportjainak az EP szabályai alapján jár bizonyos számú szakbizottsági hely, az azonban, hogy melyik bizottság milyen helye, a pártcsaládok közti politikai alku kérdése. Mivel a Fidesz képviselőcsoportja jelenleg egyetlen pártcsaládnak sem tagja, a befolyásuk és az általuk ellenőrzött bizottsági helyek jelentősége meg sem közelítheti a korábbiakat – írja az Euronews.

Így történhetett, hogy a Fidesz 12 EP-képviselője a húsz állandó bizottságból nyolcban kapott széket, négyben kisebb jelentőségű külön- vagy vizsgálóbizottságban. Bár a visszaesés Deutsch esetében a leglátványosabb, összességében is sokat romlottak a magyar kormánypárt képviselőcsoportjának pozíciói.

Hidvéghi Balázs a Magyarországgal kapcsolatos jogállamisági viták szempontjából legfontosabb bizottság, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) tagja volt, most viszont az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással foglalkozó különbizottságé (INGE).

Bocskor Andrea a Kulturális és Oktatási Bizottság (CULT) alelnöke volt, most ugyanott póttag. Gál Kinga a Biztonság és Védelempolitikai Szakbizottság alelnökéből egyszerű tag lett a Külügyi Bizottságban (AFET). Járóka Lívia, aki az EP 14 alelnöki posztja közül tölti be az egyiket, és korábban az Európai Parlament ellenőrző testületének elnöke volt, most a rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottságban (BECA) folytatja munkáját.

Deli Andor a Költségvetési Bizottság (BUDG), Győri Enikő a Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON), Trócsányi László a Nemzetközi kereskedelmi Bizottság (INTA), Gyürk András az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság (ITRE) tagja lett.

Forrás: Euronews