Diplomáciai botrány lett Demeter nyilatkozatából: az izraeli nagykövetség is elítéli

HírKlikk 2020. november 29. 08:50 2020. nov. 29. 08:50

Izrael magyarországi nagykövetsége Twitteren reagált Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának nagy visszhangot keltő véleménycikkére, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez, az illegális migráció nyomását pedig a holokauszthoz hasonlítja.

„Teljes mértékben elutasítjuk a holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását vagy az azzal történő visszaélést, ahogy az sajnos egy mai véleménycikkben megjelent. Nincs helye annak, hogy az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét vagy annak elkövetőit összekapcsoljuk bármilyen kortárs vitával, függetlenül attól, hogy az mennyire jelentős” – írták az angol nyelvű bejegyzésben.

Demeter Szilárd a cikkében többek között azt írta, Soros György egy liberális Führer, „a liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai”. Demeter szerint „Európa Soros György gázkamrája”, „a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni. /…/ A liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók.”

Szintén Twitteren reagált az American Jewish Committee (AJC) nevű amerikai zsidó szervezet közép-európai egysége, mint írják, fel kell szólalni a történelem ilyen mértékű ignorálása ellen.

Az írásra korábban többek között a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is reagált, közleményük szerint „Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan” – idézi a tiltakozó nyilatkozatot a Telex.