Döbbenet! Tárgyalni sem hajlandó a Fidesz a 100 százalékos táppénzről

HírKlikk 2020. december 1. 13:26 2020. dec. 1. 13:26

Meghiúsította a fideszes többség az Országgyűlés Népjóléti Bizottság ülését, így a grémium nem tárgyalhatta meg az MSZP javaslatát, ami arról szólt, hogy az igazolt Covid-fertőzés miatt táppénzre kényszerülők a fizetésük 100 százalékára legyenek jogosultak lábadozásuk ideje alatt – mondta Korózs Lajos.

 A testület szocialista elnöke a kormánypárti képviselők távolmaradásáról csupán annyit tudott mondani, hogy kapott egy levelet, miszerint nem vesznek részt az ülésen, indoklás nem volt.

Az MSZP politikusa szerint a pártlogika gyűrt minden józan érvet maga alá, hisz a fideszes honatyáknak tudniuk kell, hogy a táppénz jelentette durva jövedelemcsökkenés miatt sokan inkább betegen is dolgoznak, terjesztve ezzel a kórt.

"A magyar munkavállalók éppen ezért duplán félnek a vírustól: nemcsak az egészségükért aggódnak, hanem a megélhetésükért is"

– ezt már a szocialista javaslatot jegyző Tóth Bertalan mondta. Az MSZP társelnöke szerint sok közalkalmazott inkább nem tesztelteti magát, mivel nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a fizetése 40 százalékát. És nincs ez másképp a versenyszféra dolgozóival. Épp ezért elfogadhatatlan az MSZP-s politikus szerint, hogy a Fidesz nem volt hajlandó megtárgyalni a felvetést.

"Elfogadhatatlan és elképesztő az a magatartás, amit a Fidesz ma tanúsított a bizottsági ülésen. Egy üres terem előtt állunk, mert nem voltak hajlandóak megtárgyalni sem ezt a javaslatot. Pedig ez a javaslat jövedelemi tekintetben segítene a munkavállalóknak, hiszen nem lenne jövedelemkiesésük, de lassíthatja is a vírus terjedését, ami egyre inkább tombol Magyarországon, hiszen így nyugodtan elmehetnének akár karanténba, akár táppénzre, mert megkapnák a bérüknek a 100 százalékát"

- mondta Tóth Bertalan, majd hozzátette:

"egyszerűen nem értem a Fideszt. Tényleg azt gondolják, hogy Sorosozással, migránsozással meg lehet állítani a vírust? Mi lenne ha végre egyszer a vírus ellen vívnánk szabadságharcot. Mi lenne, ha most nem Brüsszelt akarnák megállítani, hanem a vírust. És mi lenne ha nem óriás plakátokon hanem az utcán, a munkahelyeken, a kórházakban, a közintézményekben, az iskolákban. Erre hívtuk ma ide az országgyűlési képviselőket, de a Fidesznek fontosabbak a politikai szempontok, minthogy védjék, megóvják a magyar emberek, a magyar munkavállalók egészségét és megélhetését".