Döbbenetes hírek jelentek meg Kiss Lászlóról

HírKlikk 2016. április 9. 11:10 2016. ápr. 9. 11:10

Az 55 évvel ez­előtti bí­ró­sági íté­let szerint Kiss László csütörtökön lemondott úszókapitány az 1961-ben történt nemi erőszak után hazugságra akarta rávenni az áldozattal szintén közösülő társait, hogy eltussolhassák az ügyet.

Az ítéletet a Blikk hozta nyilvánosságra, miután kedden a privatkopo.hu által kiderült: Kiss csoportos nemi erőszak elkövetése miatt került börtönbe hosszú évekkel ezelőtt. A dokumentumban az is olvasható, hogy az áldozat kétszer is elájult a támadás alatt, és hogy az erőszak után Százhalombatta lemondott alpolgármestere idegcsillapítót is adott neki.

Ahogy a Népszava is megírta, hatalmas botrányt keltett a kedden nyilvánosságra hozott ügy, miszerint a köztiszteletben álló - a botrány kirobbanása után százhalombattai alpolgármesteri és úszókapiányi posztjáról is lemondott - Kiss László két ismerősével 1961-ben egymás után megerőszakoltak egy - azóta elhunyt - Zsuzsanna nevű, akkor 18 éves lányt a margitszigeti sportuszoda területén.

A Blikk birtokába jutott 55 évvel ezelőtti ítéletből újabb sokkoló részetekre derült fény az erőszakkal kapcsolatban, például hogy a lány kétszer is elájult a támadás alatt, vagy hogy a csoportos aktus után Kiss László idegcsillapítót adott neki.

Nem ez azonban a leggyomorforgatóbb részlet, amit nyilvánosságra hozott a bulvárlap a történtekkel kapcsolatban. Kiderült, hogy Kiss hazugsággal akarta eltussolni az ügyet. "Kiss László III. r. vádlott felvetette azt az ötletet, hogy későbbi kihallgatá­saik során mondják azt, hogy... velük ugyan önként közösült, de 200 Ft-ot kért a közösülésért, és feljelentését azért tette meg, mert neki a 200 Ft-ot nem adták meg. Tény, hogy L. és V. vádlottak Kiss Lászlónak e javaslatát elvetették" - áll a dokumentumban, amiből az is kiderült, hogy ugyan egymástól távol ültették le a vádlottakat a rendőrkapitányságon, de így is volt lehetőségük az egyeztetésre. Más források egyébként arról számoltak be, hogy 100 Ft-tal akarták elhallgattatni a csoportosan megerőszakolt Zsuzsannát.

Havi egymilliót bukhat

Korábban írtuk: az úszóválogatott lemondott szövetségi kapitánya kezdeményezte a MOB-nál a munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését - közölte az Origo érdeklődésére Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság sajtófőnöke. Siklós Erik hozzátette, ha Kiss László nem tette volna ezt meg, akkor a MOB igen, hiszen a lemondásból az következik, hogy megszűnik Kiss László munkája. A sajtófőnök szerint az adminisztrációs teendők, illetve az átadás-átvétel április 15-ig lezajlik. A kapitány a MOB Kiemelt Edzői Programja keretében kapta eddig a fizetését. A program legmagasabb kategóriájában volt, ami azt jelenti, hogy nettó 800 ezer és egymillió forint között keresett.

Gyárfást is támadják

Kiss László bűne mellett a sportágat irányító Gyárfás Tamás felelősségét firtatta a Demokratikus Koalíció. A párt egyértelmű állásfoglalása, hogy az elnöknek mennie kell."Az egész országot megrázta a hír, hogy az úszósportban kivételes eredményeket elérő, évtizedek óta köztiszteletben álló Kiss László szövetségi kapitányról kiderült: csoportosan elkövetett nemi erőszakért ült börtönben. A botrány kirobbanásakor úgy tűnt, hogy Kiss László lemondásával - amely végre meg is történt - az Úszószövetség végérvényesen lemoshatja magáról a szövetségi kapitány múltja okozta szégyent. Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke tett róla, hogy ne így legyen. Gyárfás Tamás előbb hétköznapias természetességgel vallotta be, hogy ismerte Kiss múltját, majd úgy tett, mintha mindenkinek ismernie kellett volna a fél évszázada szunnyadó bűnöket. Ebbe beletartozott Kiss László Wikipedia-oldalának utólagos átírása - azzal az állítással, hogy ott mindig is szerepelt Kiss múltja - és az olyan állítások, hogy "mindenki tudott róla, de senki sem beszélt". Ezután következett az az érvelés, hogy Kiss tette "jogilag elévült", majd hamarosan jött a bűnök elmismásolása: Kiss "okkal vagy ok nélkül" kapta meg büntetését. Legvégül már a kegyeletsértés határait súroló áldozathibáztatást hallhattuk, miszerint az azóta elhunyt áldozat "könnyen kapható volt" csoportosan elkövetett nemi erőszakra. A Demokratikus Koalíció azt javasolja Gyárfás Tamásnak, hogy nyújtsa be a lemondását. A DK szerint Gyárfás sajnos részese lett az elfogadhatatlan bűn relativizálásának, ezért ő maga is elfogadhatatlanná vált."

Kevés az esély a perújrafelvételre

Kiss László a botrány kirobbanásakor arról beszélt, hogy a bűnéért megbűnhődött, egy nappal később azonban már úgy nyilatkozott, hogy koncepciós per áldozata volt, a nem erőszakért börtönre ítélt társaival együtt, éppen ezért perújrafelvételt fog kezdeményezni. Zamecsnik Péter ügyvéd szerint az ilyen kezdeményeznek, amely egy több mint ötven évvel ezelőtti esetre vonatkozik, nagyon csekély az esélye, hogy sikeres legyen. "Szinte kivitelezhetetlen" - jelentette ki Zamecsnik, mert elméletileg ugyan előfordulhat, gyakorlatilag azonban semmiképp. Akkor lenne rá reális esély, ha az érintett hölgy maga kérné az újratárgyalást, mégpedig azért, hogy megváltoztassa akkori vallomását. De, mert az illető már nem él, így ez a variáció kizárható. Az ügyvéd szerint Kiss inkább az ártatlanságának hangsúlyozására említett egy olyan lépést, amelyet aztán sosem fog, vagy nem is tud megtenni.