Dobrev Klárát megvédi saját teljesítménye

Gréczy Zsolt 2019. február 24. 17:31 2019. feb. 24. 17:31

A parlamenti pártok listavezetői közül Dobrev Klára az egyetlen Nő.

Nagyjából megvan az európai parlamenti választásokra a listavezetők névsora. Látszik, hogy Dobrev Klára kapcsán a feleség státuszba kapaszkodva próbálkozik támadásokkal a Fidesz, illetve a "megmondó emberek" Gyurcsány-fóbiás csapata. De akkor vessünk egy pillantást Lévai Anikóra...

A politikusi összeférhetetlenség egyik mintapéldánya, Trócsányi László vezeti a Fidesz-KDNP listáját. Ő az, aki miniszterként is felveszi a fizetését, de súlyos milliókért a magyar államot is képviseli a saját ügyvédi irodájával. Az efféle gazemberségekért Orbán környezetében sarzsi jár.

Az MSZP-Párbeszéd listavezetője Tóth Bertalan szocialista pártelnök. Az LMP-t Vágó Gábor vezeti a májusi választásra, a Jobbikot várhatóan Gyöngyösi Márton. A Momentumban is döntöttek, Cseh Katalin áll az élen.

A Demokratikus Koalíció listavezetője Dobrev Klára lett. Előre láttuk, hogy mivel jön szembe, aki szembe jön. Na, persze, Gyurcsány Ferenc felesége. De akkor nézzük az életrajzi adatokat, hogy a feleség jogán, vagy saját teljesítménye alapján került a DK-lista élére?

Dobrev Klára jogász-közgazdász, a DK alapító tagja. Sikeres cégvezető, ismeri az uniós pályázati rendszert, mint a tenyerét. Pénzügyjogot tanított az egyetemen, négy nyelven beszél, számos karitatív ügy támogatója, a 2002-es választáson győztes kabinetfőnök. Mit kellett volna még tennie? Semmit. Megvédi őt a saját teljesítménye.

De ha az a gond, hogy a listavezetőnk Gyurcsány Ferenc felesége, akkor nézzünk rá Lévai Anikóra, és általában az Orbán-, illetve a Gyurcsány-család státuszára:

- Gyurcsány Ferenc, vagy Orbán Viktor felesége nyert állami támogatást földre, szőlőre? Orbáné.

- A Gyurcsány-család bármely tagja nyert milliárdos uniós pályázatokat? Nem, az Orbán-család nyert.

- Az Orbán-család ellen fejezett be vádemelési javaslattal nyomozást az unió csalásügyi hivatala, nem a Gyurcsány-család ellen.

- A Gyurcsány-család gázszerelője, fogorvosa, fociszurkoló haverja viszi el a beruházásokat? Nem, az Orbán-család környezete viszi.

Ha már a családi viszonyokat, és a valódi teljesítményt hasonlítjuk össze...

Szóval, megértem az aggodalmat: Dobrev Klára kiváló jelölt, aki most komoly esélyt, és komoly felelősséget kapott. Egy okos demokrata asszony indul el az úton, aki nem csak férje, és nem csak a DK bizalmával vértezett. A demokratikus oldalnak is érdeke, hogy sikeres legyen.