Dombos Tamás: az LMBTQI közösség elkeseredett, dühös és félelemben él

Millei Ilona 2021. június 23. 18:08 2021. jún. 23. 18:08

„A meleg közösség boldog és elégedett Magyarországon.” Ezt Varga Judit igazságügyi miniszter az uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek keddi találkozóján válaszolta tizenhárom EU-s tagország azon aggodalmára, hogy Magyarországon a pedofilellenes törvénymódosítás hátrányosan megkülönbözteti a szexuális kisebbségekhez tartozókat. Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője azt nem tudja, hogy az igazságügyi miniszter milyen kutatásokra alapozta ezt a kijelentését, de sajnos, nem ez a helyzet. A kormány nyilvánvaló politikai számításból, gyakorlatilag céltáblává tette ezt a közösséget az elmúlt két évben. Magyarország egyre kevésbé toleráns ország, még akkor is, ha a társadalomnak vannak valóban nagyon elfogadó részei. Ahhoz, hogy az LMBTQI emberek boldogok és elégedettek legyenek, a jogegyenlőség az alap, és az, hogy ne legyenek olyan jogszabályok, amelyek megbélyegzik, kirekesztik, elnehezítik az életüket. Emellett pedig arra van szükség, hogy nyíltan lehessen ezekről a kérdésekről beszélni. Jelenleg ettől nagyon messze vagyunk, és sajnos egyre messzebb kerülünk.

Igaza volt az igazságügyi miniszterünknek, valóban boldog és elégedett a meleg közösség Magyarországon? 

Az LMBTQI közösség Magyarországon elkeseredett, dühös és félelemben él. Az elmúlt két évben a kormány – nyilvánvaló politikai számításból – gyakorlatilag a céltáblájává tette ezt a közösséget. Először csak szavakban, „lepedofiloztak” bennünket, Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy „el a kezekkel a gyermekeinktől”, és más hasonló dolgok hangzottak el, azután tavaly májustól pedig először a transznemű emberek jogait csorbították, utána a gyermeket örökbe fogadni szándékozó párok és emberek jogait korlátozták, megszüntették az önálló Egyenlő Bánásmód Hatóságot. Gyakorlatilag hónapról-hónapra vágták vissza ennek a közösségnek a jogait. 

Mindezt hogyan fogadták?

Nagyon sokan el vannak keseredve, annyira, hogy szeretnék elhagyni az országot. Mások pedig azt mondják, hogy nem, itt kell megküzdenünk, ez ellen a gyűlöletkeltő kampány ellen ki kell állnunk, és fel kell mutatni, hogy nem lehet minket megfélemlíteni. 

A közvélemény miként reagált az önöket ért támadásra?

Szerencsére sokan álltak ki a közösség mellett, civilszervezetek, szakemberek, újságok, médiavállalkozások, nagykövetségek. Ők is azt látják, hogy pusztán politikai számításból, belerúgnak egy kisebbségi csoportba. Eddig sem volt könnyű Magyarországon LMBTQI embernek élni, de egy olyan közegben, amikor a létezésünket propagandának minősítik, és megpróbálnak minket betiltani, éjszaka 10 utáni idősávra üldözni, akkor különösen fontos, hogy kiálljunk és egyértelművé tegyük, hogy ez a jogkorlátozás elfogadhatatlan. 

Varga Judit ma a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában azt mondta, hogy „Magyarország toleráns ország, a keresztény szabadság jegyében minden felnőtt úgy él, ahogy szeretne”. Mennyire toleráns ország Magyarország?  

 Sajnos egyre kevésbé. Azt látjuk az Eurobarométer kutatásokból, hogy 2015 és 2019 között csökkent Magyarországon az LMBTQI közösség elfogadottsága. Azokban a kérdésekben, amikben az elmúlt időben az LMBTQI szervezetek jelentős energiát fektettek, például a gyermekvállalás kérdésében valóban óriási előrelépések történtek, néhány év alatt húsz százalékkal nőtt az azonos nemű, gyermeket nevelő párok elfogadottsága, más témákban viszont azt látjuk, hogy igen megosztott a magyar társadalom. Vannak valóban nagyon elfogadó részei ennek a társadalomnak, és talán Budapesten, értelmiségi közegben élve, fel sem tűnik már, de, ha ebből a buborékból kijjebb nézünk, sajnos akkor azt látjuk, hogy mélyen ülő homofóbia és transzfóbia van a társadalom egy jelentős részében. Ez nagyon megnehezíti az LMBTQI fiatalok, az azonos nemű párkapcsolatban élők életét. Én nem tudom, Varga Judit milyen kutatásokra alapozza, hogy ez a közösség boldog és elégedett lenne Magyarországon. Nem ez a helyzet. 

Mit jelent melegként a keresztény szabadság jegyében élni Magyarországon? 

Civil szervezetként nem szívesen kommentálunk vallási elveket, azt gondoljuk, hogy az Alaptörvény és az európai hagyományok alapján, az államnak és az egyháznak egymástól elkülönülten kell működnie. Vallásos elveknek a jogszabályalkotásban nincsen, és nem lehet szerepe. Egyébként az én keresztény barátaim azt gondolják, hogy a keresztény egyházak alapvető tanítása a szeretet, az elfogadás, az egymás iránti tisztelet, nem pedig a gyűlöletkeltés, gonosz politikai játszmák részévé tenni egy-egy ilyen kisebbségi csoportot. Én azt gondolom, hogy az elmúlt években mindenki számára teljesen egyértelművé vált, hogy amikor a háború elől menekülők előtt lezártuk az országot, a hajléktalanokat ahelyett, hogy segítenénk, inkább  börtönbe zárjuk, vagy amikor diszkriminált romákat hibáztatjuk azért, mert jogi úton felléptek az ellen, hogy nem kaptak megfelelő oktatást, akkor ez a kormány nem a keresztény szellemiség, hanem a nyers hatalomgyakorlás és a politikai számítás alapján működik. Szerintem ezt a keresztény embereknek is vissza kell utasítaniuk. 

Mikor lenne boldog és elégedett az LMBTQI szövetség minden tagja?

Azt gondolom, hogy a jogegyenlőség az az alap, hogy ne legyenek olyan jogszabályok, amelyek megbélyegzik, kirekesztik, elnehezítik az LMBTQI emberek életét. Ez a kiindulópont. Emellett pedig arra van szükség, hogy nyíltan lehessen ezekről a kérdésekről beszélni, ne tabusítsuk, ne próbáljuk cenzúrázni azokat. Amikor az LMBTQI kérdés szóba kerül, akkor sem mi, sem más szervezet nem a nyers szexualitásról beszélünk, hanem egy társadalmi csoportról, amelyiknek az élete sok esetben nehezebb a társadalmi elutasítás miatt. Mi azt tartjuk fontosnak, hogy nyitottan, kíváncsian és elfogadóan álljanak az emberek ehhez a közösséghez, a jogegyenlőség pedig biztosított legyen. Ha ez megvalósul Magyarországon, akkor Varga Judit tényleg elmondhatja, hogy boldog, és az ország vezetésével elégedett LMBTQI emberek vagyunk. Jelenleg ettől nagyon messze vagyunk, és sajnos egyre messzebb kerülünk.