Donald Tusk levelét megírta – a Hírklikk pedig megkapta

NVZS 2020. április 2. 15:30 2020. ápr. 2. 15:30

„Sokan közületek – még ha bíráltátok is Orbán miniszterelnököt a korábbi döntéseiért – nem értettetek egyet azzal, hogy kizárjuk a Fideszt a politikai családunkból.... Az idő hamarosan el fog jönni, amikor át kell gondolnotok az álláspontokat” – tartalmazza az a levél, amelyet Donald Tusk az Európai Néppárt elnöke írt a pártcsalád tagjainak. A levélben – amit az EPP-sajtó bocsátott a Hírklikk rendelkezésére – Tusk élesen bírálja a Magyarországon zajló folyamatokat, figyelmeztetve arra, hogy „ezekben az időkben a demokráciát szűkítő lépésekre is szükség van, a járvány fel is jogosít megtételükre, de arra nem, hogy bárki is visszaéljen ezzel”.

Donald Tusknál szemmel láthatóan betelt a pohár. Legalábbis erre utal annak a levélnek a tartalma és hangneme, amit tegnap küldött szét a pártcsalád tagjainak a koronavírus-járvány kezelése kapcsán.

A levélben nem csak általánosságban szól közös fellépésről a járvány elleni küzdelemben és az azt követő problémák megoldásában („nem lesz hatékony, ha minden európai ország saját stratégiát és standardokat követ, kezdve a határokra vonatkozó politikával a tesztelés módszerein és a társadalmi izoláció mértékén át, a statisztikai módszerekig és az információhoz való hozzáférésig”). Nem is pusztán síkra száll a közös fellépés mellett („a járvány első két hónapjának első világos politikai következtetése az, hogy több és nem kevesebb Európára van szükség...A harcnak nem lehet nemzeti jellege”). Az EPP elnöke nevesítve is kitér Magyarországra és Orbán Viktorra.

Nem a visszaélésekre

A Néppárt elnöke világossá teszi, hogy mit gondol arról, ami Magyarországon zajlik a járvány elleni védekezés ürügyén. Nem arról van szó, hogy az ilyen időkben nem válhatnak szükségessé olyan különleges intézkedések, amelyek korlátozzák a demokratikus jogokat, ám azt határozottan kijelenti, hogy a járvány nem igazolja az ilyen intézkedésekkel történő visszaélést.

„A rendkívüli állapot vagy a veszélyhelyzet a kormányokat kell szolgálja a vírus elleni küzdelemben, nem pedig a hatalmuk erősítését az állampolgárok felett” – szögezi le Tusk. Hozzáteszi: „Politikailag veszélyes, morálisan pedig elfogadhatatlan, hogy a járványt ürügyként használva az állam állandósítja a szükségállapotot”.
Át kell gondolni az álláspontotokat!

Ezzel indokolja, hogy miért merült fel nagyon sok kérdés és aggodalom a magyarországi helyzettel kapcsolatban, ahol „sokak szerint a megtett rendkívüli intézkedések aránytalanok és nem megfelelőek, ráadásul korlátlan időre vezették be azokat”.

Tusk a levélben leszögezi:

„Sokan közületek – még ha bíráltátok is Orbán miniszterelnököt a korábbi döntéseiért – nem értettetek egyet azzal, hogy kizárjuk a Fideszt a politikai családunkból. Természetesen ma sokkal fontosabb dolgaink vannak, top prioritásunk a járvány elleni küzdelem. De az idő hamarosan el fog jönni, amikor át kell gondolnotok az álláspontotokat”.

A kulcs az összefogás

Az EPP tagjaihoz intézett levél egyébként elismeri, hogy általános nézet szerint, az EU túlságosan későn és nem elégséges módon lépett, „s a politikai érzet fontosabb lehet, mint a tények”. De erre nem a bírálók elleni agresszív propaganda a válasz.

A dokumentum végigveszi, hogy mely területeken, hogyan kell közösen, összefogva fellépni a járványellenes küzdelemben, illetve a járvány lecsengése után, a gazdaság talpra állításában. Ez az az idő, amikor az európai színtér fő szereplőinek közös válság elleni lépéseket kell hozniuk, mégpedig a kölcsönös tisztelet alapján.

A szolidaritásra és nem a versenyre van most szükség, „ha elkezdetek vitázni és egymást sértegetni, akkor az EU-ba vezetett bizalom még inkább meg fog csappanni” – figyelmeztet Tusk, aki biztos abban, hogy a vírus elleni küzdelmet meg fogjuk nyerni, de arra nem lát garanciát, hogy „közösségként túléljük ezeket a nehéz időket”.

Azt vallja, hogy „az elmúlt három  hét megmutatta, hogy a vezetés minőségének és a megfelelő döntéseknek óriási a szerepük, ezért is függ olyan sok a vezetőktől”. Ilyen idők esetén, kulcsfontosságú az állampolgárok bizalma, az átláthatóság, a valós információ és az önfegyelem” – üzente Tusk mindenkinek.