Donáth Anna cikke a Momentumban sem aratott egyöntetű sikert

HírKlikk 2023. október 28. 10:23 2023. okt. 28. 10:23

Ellenzéki oldalon többen megütközéssel fogadták, hogy a Momentum olyan időpontban indított nyilvános támadást a DK ellen, amikor még egyeztetések folynak az önkormányzati választásról.

Ellenzéki oldalon többen megütközéssel fogadták, hogy a Momentum olyan időpontban indított nyilvános támadást a DK ellen, amikor még egyeztetések folynak az önkormányzati választásról.

Az EP-választáson sikerre vezetheti pártját Donáth Anna álláspontja, az önkormányzati voksoláson azonban, ahol együtt kell indulni a DK-val, nem segít – nyilatkozta a Népszavának Somogyi Zoltán politikai elemző, a Political Capital társalapítója.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a hét közepén a Válaszonline.hu portálon közzétett publicisztikájában arról írt, hogy Orbán Viktorhoz és a Fideszhez hasonlóan, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is a „hazugság kultúráját” képviseli. Azt állította, hogy a DK „nem feltétele, hanem súlyos gátja a kormányváltásnak”.

A Népszava több forrásból úgy értesült, hogy Donáth Anna cikke a Momentumban sem váltott ki osztatlan lelkesedést, ő pedig maga a lap egyetlen kérdésére sem válaszolt.

Más ellenzéki pártokhoz tartozó – név nélkül nyilatkozó – politikusok és háttéremberek megütközéssel fogadták, hogy a Momentum olyan időpontban indított nyilvános támadást a DK ellen, amikor még egyeztetések folynak az önkormányzati választásról, és az ellenzéknek lassan már a kampányra kellene koncentrálnia – írta a Népszava.

Somogyi Zoltán hangsúlyozta, hogy a felaprózott ellenzéki oldalon – ha a két proteszt pártot, a kutyapártot és a Mi Hazánkat nem számítjuk – a DK és a Momentum maradt komolyan vehető erőként. A Gyurcsány-vezette DK meghirdette a domináns párt programját, amelyben a DK „megeszi, vagy megpróbálja megenni” az összes többi szereplőt az ellenzéki oldalon. A Momentum számára egyetlen stratégiai megoldás maradt: a szembeszállás ezzel a folyamattal. Ennek látjuk az egyik megnyilvánulását – állapította meg Somogyi Zoltán.

Kérdés persze – folytatta –, hogy Donáth Anna kinek a nevében beszélt, hiszen ő nem a párt elnöke, így nem is tudja képviselni a Momentum egészét.

A politikai elemző úgy látja, ez a stratégia az EP-választásra logikus, ott sikerre vezethet, hiszen a DK és a Momentum listája egymással is versenyzik. Ugyanazon a napon azonban önkormányzati választást is tartanak, ahol a Momentumnak és a DK-nak – a jelenlegi választási törvény szerint – logikus közösen indulnia. Ebben Donáth Anna álláspontja már nem segít.

Somogyi Zoltán megjegyezte: ha a választási törvény nem olyan lenne, amilyen, akkor valószínűleg nem indulnának együtt az ellenzék pártjai. Ehhez persze két fordulós választásra lenne szükség.

 

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom