Dorosz: több megy Semjén vadászkiállítására, mint a mentőszolgálat éves költségvetése

Harkai Péter 2021. május 29. 13:55 2021. máj. 29. 13:55

Szinte minden nap emelkedik a vadászati világkiállítás költsége. Míg a közös pénzünkből a kormány jelenleg 70 milliárd forintot szán erre a célra, addig a világjárvány idején az Országos Mentőszolgálat éves költségvetésére 59,9 milliárd forintot tervez – közölte a Párbeszéd elnökségi tagja szombati online sajtótájékoztatóján.

A Kossuth térről bejelentkező politikus kiemelte, hogy egy válság mutatja meg egy kormány, egy politikai erő igazi arcát, válságban derül ki, mi a fontos Orbán Viktornak és mi nem az. Mint fogalmazott: „egy válság mutatta meg azt a brutális igazságtalanságot, ami ma Magyarországon zajlik”.

Értékelése szerint a fideszes egy százalék gazdagodásával szemben a 99 százalék leszakadása és egy helyben toporgása határozza meg ma az országot. Mindezt mi sem szemlélteti jobban – ráadásul a költségvetési vita idején –, minthogy a kormány mennyit költ a vadászati világkiállításra illetve az Országos Mentőszolgálatra. 

Példaként említette, hogy a vadászati világkiállításra 240 millió forintért fognak agancsokból álló kaput és egyéb szobrokat vásárolni, és több mint 100 millió forintot költöttek a kiállítás felügyelőbizottsági és egyéb pozíciókat betöltő „fideszes haverokra”, ezzel szemben az Országos Mentőszolgálatnál az átlagos kereset 300-320 ezer forint közötti. A vadászkiállításra szánt összeg szinte hétről-hétre még így is növekszik, míg a mentősök fizetése nem.

Felhívta a figyelmet, hogy az Országos Mentőszolgálatra tervezett 59,9 milliárdot a lakosságnak arra a 99 százalékára szánták, aki kitermeli a Semjén kiállítás 70 milliárdját, ez utóbbi pedig folyamatosan nyeli a közpénzt. Ráadásul nem csak a vadásztársadalmat, de a fideszes hívőket is megosztja a kiállítás, amiről még a műfaj szerelmese és a Fidesz-rendszer egyik fő szereplője, Lázár János is visszafogottan és csalódottan nyilatkozott.

„Miközben arról beszélünk, hogy Semjén Zsolt helikopterrel szeret luxusvadászatokon részt venni, most éppen helikopterről szórja ki a pénzt a barátainak és a fideszes cégeknek” – közölte a Párbeszéd politikusa. Felháborítónak tartja, hogy például 240 millió forintért készülnek egy agancsokból álló kaput és egyéb hasonló nívójú szobrokat vásárolni – mindez tökéletesen jellemzi a parttalan és gátlástalan közpénzszórást. „A költségek pont úgy növekednek, mint Rogán Antal lakásai” – jegyezte meg.

Dorosz Dávid ismertette: költségvetési módosító javaslatot nyújtottak be annak érdekében, hogy a járvány idején egyszeri, azonnali 500 ezer forintos támogatást kapjanak a mentőszolgálat munkatársai. Ez mindössze 4,5 milliárd forintba kerülne.

Szerinte a Fidesz „az agancsokból álló kaput, a haveri, baráti cégek kifizetését és Orbán Viktor lázálmát” választja a magyar emberek egészsége és a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók megsegítése helyett. Ez egy értékválasztás, ami a 99 és az 1 százalékról szól és ez a 2022-es választást is eldönti majd – fűzte hozzá.