Dózsa László (1942 - ) egyetlen képbe sűrítette a mai Magyarországot

Föld S. Péter 2020. május 28. 07:07 2020. máj. 28. 07:07

Ha valaki megkérdezi Önöktől, hogy milyen ma Magyarország, mutassák meg neki ezt a fotót és megérti azonnal. Árvalányhajas, hátrafelé nyilazó, avítt és áporodott, önmagával megbékélni nem tudó, saját démonaival hadakozó hely. Mi, akik nem most kezdtünk itt élni, tudjuk, hogy nem volt mindig ilyen, és reménykedünk, hogy lesznek még a mostaniaknál jobb napjai.

Kicsit konkrétabban fókuszálva a szabad szemmel is jól kivehető látványra, elmondhatjuk, hogy a fényképen Dózsa László (1942 - ) színművész Facebookra feltöltött felvétele látható. Igen, jól emlékeznek, ő az a hős, aki úgy tudja magáról, hogy 14 évesen egy híres fotón '56-os forradalmárként szerepelt. Azután, hiába bizonyosodott be, hogy nem ő látható az ominózus képen, szilárdan tartja magát ehhez a rögeszméhez.

Ami viszont még Dózsa Lászlónál (1942 - ) is biztosabb, hogy olyan üzenete van ennek a képnek, amelynek megfejtése meghaladja a fantáziánkat. Trianont persze értjük, mernénk csak nem érteni. Ám, hogy a Ferrari miként kerül a képre, az már örökre a fotós titka marad. Már amennyiben Ferrari ez a szép autó, és nem Lamborghini. (Az a helyzet, hogy a 30 milliónál többe kerülő gépkocsik viszonylatában nem vagyunk igazán járatosak, ezért ha ilyet látunk, elbizonytalanodunk.)

Azt viszont Kant óta tudjuk, hogy szép az, ami érdek nélkül tetszik. Gyönyörködjenek hát ebben a csodálatos fotóban, fedezzék fel a rejtett értékeit, de közben vigyázzanak, hogy még véletlenül se vigyék túlzásba a képről hömpölygő, búvópatakként áradó önfeledtséget, és a zabolátlan örömöket.