Dr. Karas Mónika pofátlan végkielégítése

Föld S. Péter 2021. november 16. 08:14 2021. nov. 16. 08:14

A hölgy októberben távozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság éléről, most pedig az is kiderült, hogy lelépéséért hozzávetőlegesen 41 millió forint végkielégítést kapott. A médiahatóság lemondott vezetője nem maradt munka és jövedelem nélkül, szakmai tudását a jövőben az Állami Számvevőszék alelnökeként, havi bruttó 4,2 milliós fizetésért kamatoztathatja.

Karas doktornő lemondásában van némi fideszes furmány. Jelesül az, hogy a 2013 augusztusában megválasztott médiahatósági vezető kilenc évre szóló megbízatása jövőre lejár, utódjáról pedig már 2022 szeptemberében, az új összetételű parlamentnek kellett volna döntenie. Ma még nehezen megjósolható, hogy ebben a parlamentben melyik politikai erőnek lesz többsége, a dolgok jelen állása szerint még az sem kizárt, hogy nem az Orbán Viktor vezette Fidesznek.

Ebben, a Fidesz számára nem feltétlenül előnyös helyzetben, tehát elképzelhető, hogy az ő olvasatukban nemzetietlen érzelmű, hazafiatlan szemléletű személyt választanak a sajtó tisztasága fölött őrködni hivatott hivatal élére. Ezért kellett Karas doktornőnek lemondania, hogy már most új embert választhassanak a helyére, vagyis a jelenlegi – kétharmados fideszes többségű - parlamenti erőviszonyok alapján. Olyan embert, aki, bármi is történik a jövő évi választáson, 2022 után bebetonozva képes érvényesíteni a Fidesz érdekeit a média felügyelete területén.

Karas doktornőnek szerencséje van, mert a 41 milliós végkielégítés után nem kell különadót fizetnie. Emlékeztetnénk az olvasót, hogy a nagy összegű végkielégítésekre a Fidesz 2010-es kormányra kerülése után – öt évre visszamenőleg – 98 százalékos különadót vetettek ki, amelyet aztán egy alkotmánybírósági határozat 75 százalékosra mérsékelt. Öt évre visszamenőleg adóztatták meg a Fidesz által pofátlannak nevezett végkielégítéseket, így aztán a 2002-ben lemondásra kényszerült, és a miniszterelnökségből közel 6 milliós – egészen pontosan: 5 millió 597 ezer forintos – „fájdalomdíjjal” távozó Orbán Viktor nem esett a törvény hatálya alá. A címben is szereplő pofátlan jelzőt egyébként nem mi aggattuk a végkielégítésekre, hanem a Fidesz. Ha még emlékszünk a fülkeforradalom kezdetére, különösen Szijjártó Péter volt képes nagy átéléssel és igen hatásosan kimondani a pofátlan végkielégítés kifejezést.

Karas doktornőnek és a többi, azóta leváltott/lemondott végkielégítettnek nincs mitől tartania, a Fidesz ugyanis 2018-ban – más adótörvényekkel együtt – úgyszólván stikában, eltörölte a végkielégítésekre kirótt különadókat. Vagyis, attól kezdve azok már nem pofátlanok és emiatt nem is kell utánuk „büntetőadót” fizetni.

Karas doktornő – aki pályafutása korábbi szakaszában a Hír TV és a Lánchíd Rádió ügyvédjeként képviselte a nemzeti oldalt – mostani végkielégítése tehát már nem számít pofátlannak. Annak körülményei, lemondásának időzítése és lehetséges utódjának bebetonozása, annál inkább.