Dr. Póta György: már a gyerekeknél is komolyan kell venni a koronavírus-fertőzést

Millei Ilona 2021. március 14. 06:57 2021. márc. 14. 06:57

Az elmúlt pár hétben megváltozott a koronavírus-járvány tendenciája, az előző hullámokhoz képest sokkal több gyerek érintett benne, és szélesebb korosztály az, amelyik kórházi ellátásra szorul - erősítette meg lapunknak dr. Póta György gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Azt mondta, az előző év úgy telt el, hogy nem a gyerekekre fókuszáltunk, nem véletlen, hogy az oltóanyagokat sem dolgozták ki számukra. Most azonban már a gyerekeknél is komolyan kell venni a fertőzést. S, hogy milyen tünetekkel jár? Ugyanazokkal, mint a felnőtteknél. Egyetlen dolog van, ami más, főleg a kisebb gyerekeknél: az íz- és szagvesztés sokkal ritkábban jelentkezik.

– Mennyire veszélyes a koronavírus új variánsa a gyerekekre? Hisz' a hírek szerint a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézetben már csecsemőket is kezelnek vele?

– Az tény, hogy – sajnos – kerülnek gyerekek kórházba Covid-fertőzéssel. Azt tapasztaljuk, hogy sokkal több az a gyerek, aki érintett a fertőzésben, mint az elmúlt hullámok alatt volt, és a fertőzés a kisebb korosztályt is érinti. Az előző hullámban a sok megbetegedésből is kevesebb volt a kórházi eset, a kicsik között pedig nagyon kis számban fordult elő. Ehhez képest most már ők is kórházba kerülnek. Igaz tehát, hogy az előzőekhez képest sokkal több az érintett gyerek, és szélesebb korosztály az, amelyik kórházi ellátásra szorul.

– Az ön rendelőjében is megszaporodott a számuk? 

– Igen. Szerencsére kórházi esetes betegem nem volt az elmúlt időszakban, de azt a tendenciát, hogy többen pozitívak, és a kisebbeket is érinti, a saját gyakorlatomból ugyancsak alá tudom támasztani. 

– Mennyire kell komolyan venni ezt a fertőzést a gyerekeknél? 

– Ugyanúgy komolyan kell venni, mint a felnőtteknél, igaz, általában a végkifejlet azért jobb, mint az idősebb korosztálynál. Halálos megbetegedés gyereknél – hála istennek – még mindig nem volt, és ennek nagyon örülünk. Összességében úgy fogalmaznék, hogy most már a gyerekeknél is komolyan kell venni a fertőzést. Az előző év úgy telt el, hogy azt mondtuk, a gyerekeket nem érinti, azokkal nem kell foglalkozni. Nem véletlen, hogy az oltóanyagokat sem dolgozták ki a gyerekekre, nem ők voltak a fókuszban. Ez a tendencia változott meg az elmúlt pár hétben. 

– A szülő milyen tüneteket észlelhet a Coviddal fertőzött gyereken?

– Ugyanazt, mint a felnőtteknél, tehát a lázat, felső légúti tüneteket, vagyis a köhögést, a légszomjat. Egyetlen egy dolog van, ami más, főleg a kisebb gyerekeknél az íz- és szagvesztés sokkal ritkábban jelentkezik, mint a felnőtteknél.

– Mit tanácsol, mikor forduljanak orvoshoz? 

– Akkor, ha a megszokottól eltérő betegséget látnak. Ezt azért mondom mindig így, mert természetesen minden úgy kezdődik, hogy a gyerek náthás és köhög, és csak egy kicsit lázas. Első nap nem lehet mindenkivel Covid-osztályra rohanni, mert az mindkét fél számára nagyon rossz lenne. De, ha két-három napon belül nem javul, vagy romlik a gyerek állapota – bár akkor is mindenképpen orvoshoz kéne fordulni –, de most mindenképp. 

– Önnél volt már olyan gyerek. aki átesett a fertőzésen, és az abból visszamaradt tünetetek miatt kellett ismét orvoshoz vinni?

– Az igazság az, hogy köhögés miatt ilyen esetem nem volt, fáradtság és általános legyengült állapot miatt viszont kerestek már föl a szülők a gyerekükkel. Ennek sok minden oka lehet, nem teljesen egyértelmű, hogy a Covid-fertőzés következménye volt. Ugyanakkor van, amikor teljesítmény-csökkenés, hosszú távú emésztési zavarok jelentkeztek a gyereknél. Legalábbis ezek a tünetek akkor indultak, amikor már túl volt a fertőzésen. Utólag nem lehet tudni, hogy ez a Covid-fertőzés hosszú távú szövődménye, vagy pedig egy lappangó folyamatot robbantott be a vírus, hiszen ok-okozati összefüggést nem lehet ilyen esetekben találni. De összefüggésben a lezajlott fertőzéssel – ha nem sok esetben is –, találunk elhúzódó tüneteket. Van ilyen.

– Ez azonos az úgynevezett MIS-C-vel?  

– Nem. Az egy súlyos szövődmény, úgynevezett sok szervet érintő gyulladásos megbetegedés. A MIS-C kifejezetten Covid-szövődmény, és súlyos, kórházi kezelést igénylő állapot. Nem akarom elkiabálni, a saját praxisomban én a mai napig nem találkoztam ilyennel, de lehet, hogy hétfőre ez megváltozik.