Tóth Bertalan: a Fidesz vegye le az EP-listája éléről Varga Juditot!

HírKlikk 2024. február 5. 16:17 2024. feb. 5. 16:17

Méltatlan, hogy Magyarországot képviselje az Európai Parlamentben az a Varga Judit, aki ellenjegyezte Novák Katalin köztársasági elnök által aláírt kegyelmi kérvényt, amellyel felmentette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét. Az MSZP ezért azt követeli, hogy a Fidesz távolítsa el Varga Juditot az EP-listájuk éléről – nyilatkozta dr. Tóth Bertalan frakcióvezető a Hírklikknek.

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja is kezdeményezi a megfosztási eljárás megindítását Novák Katalin köztársasági elnökkel szemben, mert méltatlanná vált tisztségére – jelentette be hétfőn a szocialista párt közleményében.

Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki pedofil bűncselekmények eltitkolása érdekében több személyt is megpróbált megvesztegetni, őket hazugságra kényszeríteni. Olyan személyt részesített kegyelemben, aki kiszolgáltatott, gyermekotthonbéli gyermekekkel szembeni szexuális erőszakot próbált eltussolni. Pont ellenkezőjét tette annak, ami egy gyám kötelezettsége. A gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, nevelésének elősegítése helyett, azt figyelmen kívül hagyva, sőt, kifejezetten rombolva próbálta mentegetni pedofil főnökét – áll a közleményben.

A kezdeményezéssel kapcsolatban kerestük meg dr. Tóth Bertalant, az MSZP frakcióvezetőjét. A politikus közölte: nem csupán Novák Katalin az egyetlen, aki méltatlanná vált pozíciójára ebben az ügyben. A köztársasági elnök által aláírt kegyelmi kérvényt ugyanis minden esetben az igazságügyi miniszternek kell ellenjegyeznie, aki ebben az ügyben Varga Judit volt. Az ellenjegyzéssel Varga vállalta a döntés politikai felelősségét. „Méltatlan, hogy Magyarországot képviselje ezek után Varga Judit az európai parlamentben, ezért követeljük, hogy a Fidesz távolítsa őt el az EP-listája éléről” – közölte a frakcióvezető.

Novák Katalin tette ugyanis nemcsak morálisan elfogadhatatlan, hanem jogellenes is – áll a párt közleményében. Az Alaptörvény számos rendelkezése védi ugyanis a gyermekek jogait. Egyrészt védi méltóságukat, de arról is rendelkezik, hogy alkotmányos védelem illeti meg egészséges fejlődésüket. Ennek természetesen része az, hogy ne essenek szexuális kizsákmányolás áldozatául.

Az államnak ebben komoly szerepe van, hiszen intézményvédelmi kötelezettsége van arra, hogy a gyermekek jogai ne sérüljenek, őket ne bántalmazzák, ne váljanak áldozattá. Fokozottan igaz ez azon gyermekek vonatkozásában, akik az állam védelmén túl, másra nem számíthatnak. Az Alaptörvény szellemiségét is egyértelműen sérti, annak céljával egyértelműen ellentétes a köztársasági elnök döntése, amelyet Varga Judit is ellenjegyzett.