Drasztikusan drágul a csokoládé

HírKlikk 2024. július 13. 17:25 2024. júl. 13. 17:25

Jelentős drágulásra kell készülni, az egekbe szökött a kakaóbab ára. Erre hívta fel a figyelmet a Magyar Édességgyártók Szövetségének az elnöke egy internetes szakmai sajtóbeszélgetésen.

Az infostart cikke szerint az elmúlt év nemzetközi folyamatai miatt nehezen kiszámítható a kakaóbab és így a csokoládé ára, fogalmazott Sánta Sándor. 

Korábban ugyanis 1000-2000 dollár közötti szinten mozgott a kakaóbab tonnánkénti ára, majd tavaly ősztől „horrorisztikus” drágulás kezdődött, egészen 10 000-ig emelkedett, majd visszament 6000-ig, most pedig megint 8000 körül alakul, ami minimum négyszerese annak az árnak, ami elmúlt sok évben volt tapasztalható.

A szakember kitért arra is, hogy miután már elkezdődött a szaloncukorgyártás szezonja – jelentős mennyiséget kell legyártani, több műszakban folyik a munka –, így a cégeknek már ezen a magas kakaóáron előállított kakaómasszából, –vajból, -porból kell dolgozniuk. Ezért a szövetségnél is kíváncsian várják, hogy milyen polci árakkal jelentkeznek majd ősszel az egyes versenytársak.

A kakaópiaci drágulás egyik okozója az időjárási viszonyok megváltozása. Ha az időjárás kedvezőtlenül hat a kakaóbab-termelésre, az árak is tartósan felfelé vehetik az irányt.

Forrás: Infostart


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom