Drasztikusan drágul a csokoládé
Jelentős drágulásra kell készülni, az egekbe szökött a kakaóbab ára. Erre hívta fel a figyelmet a Magyar Édességgyártók Szövetségének az elnöke egy internetes szakmai sajtóbeszélgetésen.
Az infostart cikke szerint az elmúlt év nemzetközi folyamatai miatt nehezen kiszámítható a kakaóbab és így a csokoládé ára, fogalmazott Sánta Sándor.
Korábban ugyanis 1000-2000 dollár közötti szinten mozgott a kakaóbab tonnánkénti ára, majd tavaly ősztől „horrorisztikus” drágulás kezdődött, egészen 10 000-ig emelkedett, majd visszament 6000-ig, most pedig megint 8000 körül alakul, ami minimum négyszerese annak az árnak, ami elmúlt sok évben volt tapasztalható.
A szakember kitért arra is, hogy miután már elkezdődött a szaloncukorgyártás szezonja – jelentős mennyiséget kell legyártani, több műszakban folyik a munka –, így a cégeknek már ezen a magas kakaóáron előállított kakaómasszából, –vajból, -porból kell dolgozniuk. Ezért a szövetségnél is kíváncsian várják, hogy milyen polci árakkal jelentkeznek majd ősszel az egyes versenytársak.
A kakaópiaci drágulás egyik okozója az időjárási viszonyok megváltozása. Ha az időjárás kedvezőtlenül hat a kakaóbab-termelésre, az árak is tartósan felfelé vehetik az irányt.