Duda és Tusk: két dudás egy csárdában

HírKlikk 2023. november 21. 17:30 2023. nov. 21. 17:30

A lengyel államfő kerek-perec közölte, hogy továbbra is a PiS-t támogatja és semmire sem tartja Donald Tuskot. Közismert, hogy a két politikus ki nem állhatja egymást, ám ettől az államfőnek még felül kellene emelkednie pártosságán, de erre soha nem volt hajlandó. Most viszont azt állította, hogy tartja magát az alkotmányhoz, és csak akkor vétóz, ha bárki meg akarja kerülni az alaptörvényt.

A politikus az elmúlt nyolc évben nevét adta az igazságügyi reformhoz, vagyis, hogy politikai befolyás alá vonják a bíróságokat és lebontsák a gátakat a hatalmi ágak között – emlékeztetett a Süddeutshe Zeitung. Éppen a bíróságok bedarálása miatt az EU 100 milliárd eurós támogatást tart vissza.

Duda szempontjából a gond jelenleg az, hogy a Jog és Igazságosság hiába kapta meg a kormányalakításra a megbízatást, nem tud többséget összehozni. Így viszont csak az idő megy, a jövő hónap közepéig, amikor is Morawiecki várhatóan kénytelen lesz beismerni: nem jutott semmire. Így azután a labda Tuskhoz kerül.  

(A Süddeutshe Zeitung cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom